nieuws

Nederlander ontwerpt 3D-geprinte woning

Geen categorie

Janjaap Ruijssenaars (39) van Universe Architecture in Amsterdam heeft een gebouw uit één stuk ontworpen. De woning kan door een 3D-printer geprint worden. Ruijssenaars hoopt het zogeheten landscape house uiterlijk in 2014 in Nederland te gaan printen. Een 3D-printer zou ongeveer een half jaar bezig zijn met het huis.

Nederlander ontwerpt 3D-geprinte woning

 

Naast het ontwerp, dat veel weg heeft van een Esscher-tekening zonder begin en eind, maakte Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture ook samen met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs de 3D-techniek voor het huis. Vervolgens ontstond het idee om het deels stenen pand in stukken te laten uitprinten. Die kunnen daarna aan elkaar worden gezet, zodat het ontwerp weer uit een stuk bestaat.

 3D 

Het printen van de delen van ongeveer 6 bij 9 meter werd mogelijk met een printer van de Italiaan Enrico Dini. De 3D-printtechniek van het hergebruiken van zand of vermalen steen door het opnieuw in de gewenste vorm te verharden, is door de Italiaan ontwikkeld.

def_3d 

3D-printen wordt vooralsnog vooral gebruikt voor het printen van kleine objecten die bijvoorbeeld van plastic gemaakt zijn. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het printen van medicijnen, wapens en huizen.

Lezing op 25 januari

Vrijdag 25 januari geeft Enrico Dini, op uitnodiging van Kas Oosterhuis, een lezing op de TU Delft bij de lancering van het TU Delft Robotic Institute. Hij gaat tijdens de lezing in over de mogelijkheid van het 3d printen van het Landscape House.

Bron: NU.nl

Reageer op dit artikel