nieuws

Bouwen aan opvanghuis De Garaasje

Geen categorie

Fier Fryslân wil een nieuw Centrum Kinder- en Mensenhandel opzetten. Het ontwerp van KAW biedt geïntegreerde hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Het Centrum wordt ondergebracht in het nieuwe gebouw de Garaasje, naast de Veilige Veste, het politiebureau dat KAW eerder transformeerde tot opvanghuis voor de organisatie.

Bouwen aan opvanghuis De Garaasje

 

De Garaasje ontleent haar naam aan haar locatie: hier stonden vroeger wagens van de politie. Om binnen het bestemmingplan te blijven, moet “De Garaasje” dan ook precies binnen de contouren van de oude garage blijven.

Projectarchitect Beatrice Montesano van KAW vond inspiratie voor het ontwerp in het verhaal van Madame Butterfly, de opera van Giacomo Pucini. Slachtoffers van over de hele wereld komen beschadigd binnen, maar zullen herstellen en hopelijk weer een nieuwe start vinden. Net als een vlinder, zitten de meiden veilig in hun cocon tot ze ontpoppen tot mooie vlinders, klaar om de wijde wereld te verkennen.

Fier Fryslân stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de vrouwen écht aan hun toekomst kunnen werken. Zo zijn er ruimten voor dramatherapie, leslokalen voor e-learning en is er een kinderopvang voor de jonge moeders. De Garaasje biedt onderdak aan 32 vrouwen, die in 5 woongroepen op de verdiepingen verdeeld zijn. Op de begane grond komen kantoren, behandelruimtes en een kinderopvang.

Energieneutraal

De opvang moet energieneutraal worden. Deze extra investering verdient zich snel terug door een fors lager energieverbruik. Of dit ook daadwerkelijk lukt, hangt er van af hoeveel mensen het project willen steunen. Dit weten we pas medio 2013. Het bureau tekent hierom naast een definitief ontwerp ook een energieneutraal ontwerp uit waardoor de plannen geen vertraging hebben.  

Geen vertraging

Om nog minder vertraging te hebben is de steun van derden nodig. Hulp kan worden geboden door het kopen van een steen. Meer over deze actie

Bron: KAW

Reageer op dit artikel