nieuws

Expositie ‘Beladen treinen’ ingericht door Kossmann.dejong

Geen categorie

Afgelopen dinsdag is in het Spoorwegmuseum in Utrecht de permanente tentoonstelling ‘Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog’ geopend. Kossmann.dejong maakte het concept en ontwierp de expositie rondom een door de Duitsers in beslag genomen bagagewagen van de Nederlandse Spoorwegen.

Expositie ‘Beladen treinen’ ingericht door Kossmann.dejong

 

Fragmenten van getuigenissen van gedeporteerden vertellen binnenin de wagon het verhaal van de slachtoffers. De door Kossmann.dejong gebruikte wagon is van het type dat is ingezet voor transporten van Joden, Roma en Sinti naar concentratie- en vernietigingskampen in Oost-Europa. Een console voor de wagon brengt op basis van nieuw onderzoek het omvangrijke transportsysteem in kaart en belicht het perspectief van degene die het regisseerden, eraan meewerkten of toekeken. 

Kossmann 

Rol van de spoorwegen

De rol die de spoorwegen speelden in Europa bij de massadeportaties is omstreden. Ook voor de Nederlandse Spoorwegen vormen deze transporten een zwarte bladzijde uit haar geschiedenis. In totaal vertrokken via Kamp Westerbork en Kamp Vught 93 treinen, die ruim 100.000 mensen vervoerden. Vanuit station Maliebaan, waar tegenwoordig Het Spoorwegmuseum is gevestigd, werden circa 1200 Joden op transport gesteld. Het materieel, de dienstregeling en het vervoer tot de grens werden door Nederlands personeel verzorgd. De cruciale positie van de Nederlandse Spoorwegen in dit systeem bleef lang onbesproken.

Kossmann 

De expositie werpt een nieuw licht op de organisatie en uitvoering van de deportaties. Door bureau MUST zijn  kaarten en infographics gemaakt. Beginnend bij het Europese perspectief zoomt het publiek steeds verder in op de Nederlandse en uiteindelijke op de Utrechtse situatie.

Reageer op dit artikel