nieuws

Bouwstart Onderzoeksgebouw O|2 in Amsterdam

Geen categorie

Vandaag wordt de eerste steen gelegd voor het Nieuwe Onderzoeksgebouw (O|2) van de VU Amsterdam en VU medisch centrum op de VU campus aan de Zuidas. In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Het ontwerp is van EGM Architecten.

Bouwstart Onderzoeksgebouw O|2 in Amsterdam

 

In het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw gaan de onderwijsinstellingen samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) intensief samenwerken in het thema Human Health en Life Sciences (H2LS). De nieuwbouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de VU en VUmc en is bedoeld voor biomedisch en biochemisch onderwijs en onderzoek. In totaal zal er 33.000 m2 bruto vloeroppervlak worden gerealiseerd, verdeeld over 14 verdiepingen.

EGM Interieur O/2 

Concept

O|2 is door EGM ontworpen als een compacte kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Zo ontstaat een ruimtelijke structuur, met spectaculaire zichtlijnen en daglicht dat diep het gebouw binnendringt. De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw, in het centrale atrium: het nieuwe meeting point van de VU. De verspringende terrassen in het atrium worden ingericht als verblijfsgebied: voor studie, werk en ontspanning. De begane grond krijgt een open invulling met winkels, horeca en onderwijszalen, waardoor het gebouw zich nadrukkelijk richt op de campus.

Interactie en innovatie

De grote vloervelden van de verdiepingen zijn bij uitstek geschikt voor flexibel gebruik als laboratorium, kantoortuin, studiecentrum en/of ontmoetingsruimte. Elke verdieping bestaat uit een west- en een oostvleugel, gescheiden door het atrium. De beide vleugels zijn verdeeld in zones voor laboratoria, kantoren en service. Langs een netwerk van horizontale en verticale verbindingsroutes liggen ontmoetingsplekken. In het gebouw is rekening gehouden met steeds veranderende onderzoeksprogramma’s, door flexibele, universele laboratorium modules in een vast stramien te ontwerpen, die naar wens geschakeld kunnen worden.

Reageer op dit artikel