nieuws

Serge Schoemaker onthult plannen Fort bij Hoofddorp

Geen categorie

Serge Schoemaker Architects heeft de plannen onthuld voor de herbestemming van het Fort bij Hoofddorp. Doel van het plan is om het werelderfgoedmonument toegankelijk te maken voor het publiek. Het 8’100 m2 grote forteiland zal worden getransformeerd tot openluchtheater en horecagelegenheid. De totale kosten voor het herbestemmingsplan zijn geraamd op 2,25 miljoen euro.

Serge Schoemaker onthult plannen Fort bij Hoofddorp

Fort bij Hoofddorp (1907) is voor het publiek momenteel slechts sporadisch toegankelijk. In opdracht van twee Hoofddorpse ondernemers heeft Serge Schoemaker Architects dit jaar een bouwtechnisch haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en een ontwerp gemaakt voor een herbestemming. Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer hebben zich met een principebesluit achter de plannen geschaard.

Massief ongewapend beton

Het fortgebouw omvat 1200 vierkante meter vloeroppervlak en is gemaakt van massief ongewapend beton. Het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en ligt midden in de Haarlemmermeer, op de plek waar de Geniedijk de Hoofdvaart kruist. De kringstelling, aangelegd tussen 1880 en 1920, staat sinds 1996 op de Wereldgoedlijst. Fort bij Hoofddorp is met twee verdiepingen en een aan de fortgracht gelegen capponière uniek binnen de Stelling.

Openluchttheater

Het ontwerp voor de herbestemming voorziet in een restauratie van het fortgebouw en forteiland, inclusief de ondergrondse verbindingsgangen. Het ‘terreplein’, de achter de vestingwallen verzonken buitenplaats, zal het nieuwe kloppende hart worden van het eiland: tegen de halfronde binnenzijden van de vestingwallen worden terrasvormige zitplaatsen gecreëerd, waarmee een openluchttheater met 300 zitplaatsen zal ontstaan.

Ruimtelijke restaurant

Binnen in het fortgebouw zijn in het verleden de massieve tussenstanden gesloopt. Het interieurontwerp maakt van deze ruimtelijke situatie gebruik en refereert tegelijkertijd naar de originele layout: de nieuwe houten eettafels voor het restaurant zullen door middel van metalen frames worden opgehangen aan de betongewelven, ter plaatse van de in het verleden verwijderde muren. Met dit zwevende ontwerp wordt de massiviteit van de plaatselijk 1,8 meter dikke gewelven benadrukt.

Vochtig klimaat

Voor de beheersing van het vochtige klimaat wordt naar een duurzame oplossing gezocht. De plannen voorzien in een warmte-opwekking door middel van aardwarmte en een continue verwarming van het gebouw door middel van vloerverwaming.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels