nieuws

Huurwoning enig overgebleven vluchtheuvel

Geen categorie

De huurwoningmarkt is de enig overgebleven vluchtheuvel op de vastgoedbeleggingsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Jones Lang LaSalle onder grote institutionele en particuliere beleggers en vastgoedfondsen. De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd op Het Vastgoedsymposium, dat JLL jaarlijks organiseert.

Huurwoning enig overgebleven vluchtheuvel

 

De afgelopen crisisjaren vluchtten beleggers van kantoren naar de veilig geachte winkelmarkt. Maar ook hier heeft een groot deel te kampen met waardedaling en toenemende leegstand. De huurwoningmarkt is de nieuwe vluchtheuvel, naast het absolute topproduct in alle segmenten. Manco hier is evenwel het gebrek aan geschikt product.

Kantorenmarkt

Beleggers hebben alle hoop op snel herstel op de kantorenmarkt laten varen, blijkt verder. De helft van de respondenten verwacht pas in 2016 herstel op de kantorenmarkt, 30 procent ziet herstel in 2015. Alleen prime vastgoed op toplocaties in de Randstad voldoet nog. Dan gaat het om nieuwbouw eengezinswoningen in het middensegment, hoogwaardige kantoren, winkels op A1-locaties en goedlopende supermarkten. Het onderzoek onder vastgoedbeleggers is vervat in het jaarlijkse JLL-rapport Dutch Real Estate Market Bulletin met dit keer de titel Destination: Core.

2011

De directe vastgoedbeleggingen bleven in het eerste halfjaar met 2,23 miljard euro vrijwel gelijk aan de eerste zes maanden van 2011. Institutionele beleggers bouwen hun posities af, terwijl particuliere beleggers meer kopen dan dat zij verkopen. Van de totale beleggingen in direct Nederlands vastgoed komt het eerste half jaar 46 procent voor rekening van particuliere beleggers. Vastgoedfondsen en institutionele beleggers hebben elk 7 procent van de aankooptransacties gedaan.

Winkelvastgoed

In winkelvastgoed werd in de eerste helft van 2012 voor bijna 266 miljoen belegd. Dit volume ligt 64 procent onder het vijfjarig gemiddelde. De woningbeleggingen bedroegen 530 miljoen, ruim 25 procent meer ten opzichte van het eerste half jaar van 2011. In kantoren is ruim 1 miljard euro geïnvesteerd, bijna de helft meer dan in dezelfde periode in 2011. Deze opleving was het gevolg van de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven voor 425 miljoen euro. Het beleggingsvolume op de bedrijfsruimtemarkt kwam in uit op bijna 204 miljoen euro, 45 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel