nieuws

Groen licht nieuwbouw Carmel College Salland

Geen categorie

De gemeenteraad van Raalte is akkoord gegaan met nieuwbouw voor het Havo/VWO van het Carmel College Salland. Atelier PRO is ingeschakeld voor het ontwerp waarin 1250 leerlingen vanaf augustus 2014 hun lessen gaan volgen.

Groen licht nieuwbouw Carmel College Salland

 

 

 

In het ontwerp van Atelier PRO staan de leerlingen en hun leerproces centraal. Het gebouw is daarom, voor sociale veiligheid, opgedeeld in ‘domeinen’, waar teams van leerlingen en hun docenten gehuisvest zijn. De domeinen zijn praktisch ingericht met diverse typen onderwijsruimten: klaslokalen, leercentra, stilte plekken en plekken waar je samenwerkend kunt leren.

De teamdomeinen richten zich naar de centrale, gemeenschappelijke aula en het info-centrum. De hoofdentree van de nieuwbouw ligt in het verlengde van de toegangsweg. Hier komt een groot, zonnig plein met rondom autoparkeerplaatsen, gebundeld in kleinere, landschappelijk geplaatste ‘parkeer-pockets’ omgeven door hagen. Een oplossing die verwijst naar het coulisselandschap van Salland waar open en omsloten gebieden elkaar afwisselen. Het fietsparkeren gebeurt op dezelfde wijze. Een tweede, secundaire entree bevindt zich aan de kant van VMBO-gebouw dat naast de school ligt.

  

De entree staat in direct verbinding met de twee verdiepingen hoge aula die het ‘hart’ van de school vormt. Vanuit de aula zijn alle domeinen te bereiken. De twee domeinen voor de bovenbouw en de special ‘Bèta’ zijn op de begane grond. De drie onderbouw-domeinen zijn op de eerste verdieping en hebben een eigen balkon.

  

De teamdomeinen hebben geen gangenstructuur, maar is één vloeiende ruimte, waaraan alle ruimten liggen. Een centraal leercentrum is onderdeel van de ruimte. Dit leercentrum heeft meerdere plekken, voor interactie of juist voor concentratie. De ruimten voor werken onder begeleiding zijn met schuifpuien bij het leercentrum te betrekken, waardoor multifunctioneel gebruik mogelijk is. De centraal gelegen werkplekken van de teamleider en docenten overzien het gehele domein.

De special ‘Bèta’ (met exacte vakken en labs) ligt direct aan de hoofdentree waardoor de school goed vanuit het VMBO is te bereiken. Een gymzaal ligt direct aan het sportveld tegenover de gymzalen van het VMBO, voor uitwisseling. De directie- en stafruimten hebben een plek op de eerste verdieping gekregen.

Reageer op dit artikel