nieuws

Bleker sluit herinrichting Veenkoloniën af

Geen categorie

De herinrichting van de Groningse en Drentse Veenkoloniën wordt vrijdag officieel afgesloten. Het gaat om het grootste landinrichtingsproject ooit in Nederland, dat 40 jaar geleden begon en een kleine 2 miljard euro heeft gekost.

Bleker sluit herinrichting Veenkoloniën af

 

Vanaf begin jaren ’80, toen de eerste schop de grond in ging, is een gebied van 130.000 hectare onder handen genomen. Dat komt neer op zo’n 260.000 voetbalvelden. Er kwamen grotere landbouwbedrijven, 150 kilometer aan nieuwe wegen, recreatiegebieden, voorzieningen als zwembaden en veel woningen werden opgeknapt.

Met name in de jaren ’70 was de werkloosheid in de Veenkoloniën hoog. Dat leidde tot tal van arbeidersopstanden, onder aanvoering van de toenmalige communistische voorman Fré Meis. Berucht waren de stinkende kanalen met schuim, als gevolg van het afvalwater van aardappelmeel- en strokartonfabrieken.

ANP

Reageer op dit artikel