nieuws

Belangenverstrengeling bij Nationale Staalprijs?

Geen categorie

Kort na de bekendmaking van de nominaties voor de Nationale Staalprijs laaide de discussie op. Is er sprake van belangenverstrengeling? Feit is, dat het door hemzelf ontworpen Rieteilandhuis van juryvoorzitter Hans van Heeswijk is genomineerd in de categorie Woningbouw. En zo zijn er meerdere nominaties aan te wijzen waar andere juryleden bij betrokken zijn. Aan de telefoon legt Van Heeswijk uit hoe dat komt, waarom dat onvermijdelijk is bij een vakprijs en hoe de jury toeziet op een integer selectieproces.

Belangenverstrengeling bij Nationale Staalprijs?

Van Heeswijk: “Allereerst moet duidelijk zijn dat de Nationale Staalprijs geen architectuurprijs is, maar een vakprijs. Dat houdt voor deze prijs in, dat de wijze waarop staal is toegepast in het project, centraal staat. Bij elk ingezonden project zijn minstens vier partijen betrokken, die alle vier mogen inzenden. Zowel de staal-leverancier als de constructeur en de architect mogen een project inzenden.”

“Om de gehele branche te vertegenwoordigen, wil je in de jury mensen hebben zitten die tot de top behoren. Vooral bij staalbouwers en constructeurs is het dan onmogelijk om bij geen enkel project betrokken te zijn. Deze bedrijven zijn groot en dus bij enorm veel projecten betrokken. ABT was bijvoorbeeld bij minstens dertig ingezonden projecten betrokken.”

“Voorafgaand aan elke jurering van de Nationale Staalprijs wordt uitvoerig besproken hoe de procedures zo integer mogelijk plaats kunnen vinden. Tijdens het traject waarin de shortlist wordt gekozen, mogen mensen bijvoorbeeld niet stemmen op projecten waar ze zelf bij betrokken zijn. Toen voor elke categorie de winnaars moesten worden gekozen, werd elk project afzonderlijk bediscussieerd. Zodra er een project aan de beurt kwam waar een van de juryleden bij betrokken was, moest dat jurylid de kamer verlaten.”

“De nominatie van mijn door mijzelf ontworpen woonhuis is buiten mij om gebeurd. Ik heb het zelf niet ingezonden, juist omdat ik de discussie over mogelijke belangenverstrengeling wilde vermijden. ABT is echter erg trots op het woonhuis en stond erop dat het werd ingezonden voor de Staalprijs.”

De winnaars van de Nationale Staalprijs worden tijdens de Nationale Staaldag in oktober bekendgemaakt.

 

Reageer op dit artikel