nieuws

Ontwerp uit 1976 is zijn tijd nog steeds vooruit

Geen categorie

De Villa Flora in Venlo begon zijn bestaan in 1976 als concept voor het stadhuis van Lelystad. Waar het toen werd afgewezen, heeft het gebouw nu een plek gevonden op de Floriade: het terrein waarmee Noord-Limburg zich profileert als duurzame provincie. 36 jaar na de ontwerpdatum is de Villa Flora zijn tijd nog altijd vooruit.

Ontwerp uit 1976 is zijn tijd nog steeds vooruit

In 2007 vroeg opdrachtgever Peter Oei, de bedenker van ‘Bouwen met Groen en Glas’ de in IJsland geboren architect Jón Kristinsson om een gebouw te ontwerpen dat bij oplevering in 2012, de state of the art zou vertegenwoordigen in duurzaam en Cradle-to-Cradle bouwen. Het gebouw moet tijdens de Floriade een paar miljoen mensen het innovatievermogen van de Nederlandse tuinbouw tonen en daarna dienen als multifunctioneel kantoorgebouw.

 

Kristinsson diepte zijn geliefde, nooit gerealiseerde ontwerp voor het stadhuis in Lelystad op en voegde een aantal uiterst moderne technieken toe. Het ontwerp voorzag toen al in parabolische zonnecollectoren, warmte- en koudeopslag in aquifers in de grond en een hybride klimaatinstallatie. Villa Flora zou een volledig zelfvoorzienende kantoorkas worden, met werkplekken rechtstreeks in het groen. Voor de Floriade zijn de plannen verrijkt met een demontabele betonconstructie, extreem gevoelige warmtewisselaars en ademende ramen. In het juninummer bespreekt Maartje Henket dit duurzame ontwerp en kijkt zij welke ambities wel en niet zijn waargemaakt.

 

Reageer op dit artikel