nieuws

Negen identieke sporthallen in Vlaanderen

Geen categorie

Antwerpen, Blankenerge, Boutersem, Duffel, Kortenaken, Kortessem en Meerhout, Zulte krijgen de komende dertien maanden een nieuwe sporthal met hetzelfde uiterlijk en indeling. Per locatie kan het basisontwerp worden aangepast aan lokale eisen en behoeften. De negen sporthallen zijn een ontwerp van Zwarts & Jansma Architecten en ABV+.

Negen identieke sporthallen in Vlaanderen

 

Hoofdelementen van de gebouwen zijn de plint en de zaal. De plint herbergt alle ondersteunende functies en dient als ‘gordel’ die de verschillende gebouwdelen verbindt. De sportzalen komen boven de plint en maken de gebouwen herkenbaar. De gevelbekleding, bestaande uit translucente panelen, vergroot deze herkenbaarheid. Dankzij deze panelen krijgen de zalen eveneens een wisselend uiterlijk. Zij veranderen onder invloed van verschillende weersomstandigheden.

De sportgebouwen van Zwarts & Jansma Architecten en ABV+  zijn compact vormgegeven zodat de overspanningen en gevelontwikkeling minimaal kunnen blijven. De tribunes worden zoveel mogelijk mobiel uitgevoerd. Bij niet-gebruik kunnen zij worden ingeschoven of opgeklapt worden weggeborgen.  Een volledig geschoord stalen raamwerk geeft structuur aan de sportruimtes. Er is veel aandacht gegaan naar de bouwfysische kenmerken zoals daglichttoetreding en akoestiek maar ook naar obstakelvrije wandopbouw en balvastheid van de gebruikte materialen.

Reageer op dit artikel