nieuws

Wienerberger Brick Awards uitgereikt

Geen categorie

Wienerberger heeft vijf projecten met een buitengewone baksteenarchitectuur beloond met de Brick Award. Er waren vijftig genomineerden uit 28 landen, alle ingediend door architectuurcritici en -journalisten. De winnaars krijgen samen 27.000 euro.

Wienerberger Brick Awards uitgereikt

Criteria waren de innovatieve vormgeving van de buitenkant, het ambachtelijk gebruik van het materiaal, de functionaliteit, de duurzaamheid en de energie-efficiëntie van het gebouw.

België

In de categorie Eengezinswoning overtuigde architect Bart Lens de jury met het project ‘Konijnenhol’ in Gaasbeek, België. Hij blies een bestaande bakstenen boerderij nieuw leven in en realiseerde er woonruimtes en een dierenartspraktijk.

Engeland

Van koolzwarte bakstenen bouwde het Schotse architectenbureau NORD voor de komende Olympische Spelen 2012 in Londen een elektriciteitscentrale. Het solide, hoekige bouwwerk springt in het oog door zichtbare contrasten, abstracte sculpturen en geometrische composities en won in de categorie Niet-wonen.

Portugal

Ongebruikelijke fijngevoeligheid bewijst het werk van de architecten Francisco en Manuel Aires Mateus uit Lissabon, dit jaar bekroond in de categorie Woning. Hun seniorenresidentie toont dat functionaliteit en sociaal rendement uitstekend combineren met architectonische kwaliteit.

Slowakije

Het in de categorie Verbouwing bekroonde weekendhuis en studio in Cachtice van architect Panák uit Bratislava laat zien hoe uit een oude ruïne een modern, lichtovergoten gebouw kan ontstaan.

Zuid-Afrika

Prijswinnaar in de categorie Specifieke toepassing van baksteen is het Museum Mapungubwe Interpretation Centre in het gelijknamige nationaal park in Zuid-Afrika, dat in 2003 werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bezoekerscentrum is er één geworden met de natuur.

Boek Brick ’12

Tegelijk met de uitreiking van de Wienerberger Brick Award is het boek Brick ’12 verschenen. In dit 240 pagina’s tellende naslagwerk stellen internationale vakcritici de genomineerde en bekroonde bouwwerken voor.

Reageer op dit artikel