nieuws

Serge Schoemaker Architects transformeert Zwitsers internaat

Geen categorie

Serge Schoemaker Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de herbestemming van een internaat van een kloosterorde in Locarno (Zwitserland). Het 6.000 vierkante meter grote complex uit de jaren zeventig zal worden getransformeerd tot dertig geïntegreerde woningen.

Serge Schoemaker Architects transformeert Zwitsers internaat

Het gebouw van de ‘Barmherzige Schwestern vom heiligen Kreuz’, gebouwd in 1978, ligt 500 meter van de Piazza Grande, waar jaarlijks het internationale filmfestival plaatsvindt. Deel van de opdracht was het bepalen van het nieuwe programma. Mede door de hoog ommuurde tuin is het complex geschikt als beschermde leefomgeving met geïntegreerde woningen voor families of ouderen. Het gebouw zal daarom worden getransformeerd tot wooncomplex, met onder andere flexibel indeelbare studio’s en duplexwoningen.

 

Brutalistisch gebouw

Het gebouw van architect F. Guscetti bestaat uit twee delen: een hoogbouw met eenenzestig internaatkamers en een laagbouw met acht klaslokalen. De architectuur is sterk beïnvloed door het brutalisme en kenmerkt zich door sterke repetitieve geometrische vormen, uitgevoerd in onafgewerkt, ter plaatse gestort beton. Collectieve ruimten zijn voorzien van representatieve betonnen cassettenplafonds, de buitengevels zijn gemaakt van ruwe, geprefabriceerde betonelementen.

 

Ruimer en lichter

Inzet van het herbestemmingsplan is het behoud van de markante betonnen gebouwstructuur. Door het verwijderen van de niet-dragende wanden en het vervangen van de kleine bestaande ramen door verdiepingshoge puien, zal het gebouw niet alleen ruimer en lichter worden, maar zullen ook de ruimtelijke en materiële kwaliteiten van de betonconstructie beter tot zijn recht komen.

 

Horizontale en verticale doorbraken

De internaatkamers zullen zowel horizontaal als verticaal tot verschillende woningtypen worden samengevoegd. De klaslokalen worden getransformeerd tot open studio’s, geschikt voor minder valide bewoners. Alle wooneenheden worden voorzien van licht geconstrueerde balkons. Het huidige restaurant, de aula en de kapel zullen in het complex blijven functioneren als collectieve voorzieningen.

 

Het ontwerp zal in samenwerking met een plaatselijk architectenbureau worden gerealiseerd. De oplevering van het project staat gepland voor 2014.

  

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels