nieuws

Nieuw bezoekerscentrum De Maasduinen

Geen categorie

Waar vroeger een sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas stond staat nu het nieuwe bezoekerscentrum van Nationaal Park de Maasduinen.

Nieuw bezoekerscentrum De Maasduinen

 

 

 

 

Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten bedachten een gebouw over de sluis te bouwen dat tegelijkertijd dienst doet als verbindingsbrug voor de bezoekers. Daarnaast maakten de architecten een totaalplan voor het hele industriële complex.

Duurzaam

Het nieuwe gebouw in de sluisbak is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo zijn de gebruikte materialen, als staal en glas,  recyclebaar. Driedubbel glas en het begroeide dak zorgen voor een goede isolatie. Het hele pand wordt door de zon verwarmd. Het overschot wordt via een warmtewisselaar in de vloer afgevoerd en in de bodem opgeslagen als aardwarmtereserve voor de winter.

De stroom voor de benodigde warmtepompen wordt geproduceerd door de zonnecollectoren op het dak van het pomphuis. Het driedubbele glas voorkomt ‘koudeval’ waardoor er geen zichtbare verwarmingselementen zijn en er meer  horecaruimte mogelijk is. Het regenwater heeft een eigen afvoersysteem en komt volledig ten goede aan de omgeving.

 Bezoekerscentrum Maasduinen 

Het oorspronkelijke complex bestond uit meerdere gebouwen en voorzieningen. De bestaande kelders zijn opgenomen in het hoofdgebouw. Het pomphuis is gesaneerd en getransformeerd tot klaslokaal en groepsontvangstruimte. De technische oorsprong van het pand is bewust bij de herinrichting bewaard door het behoud van schakelkasten, takels en katrollen. De sluiswachtertoren is omgebouwd tot kantoor.

Landschap

Ook in het landschapsplan van Buro Kragten uit Herten werd zo duurzaam mogelijk gewerkt. Steenslag voor de parkeerplaatsen en  bestratingmateriaal uit de omgeving van de sluisbak is in het nieuw landschapsontwerp opnieuw gebruikt.

Bij de inrichting is gekozen voor een opzet die aansluit bij het gebouw. Stichting het Limburgs Landschap heeft er voor gekozen horeca en infovoorziening met elkaar te verweven. Dim vormgeving uit Tegelen heeft het bezoekerscentrum voorzien van een tentoonstelling waarin educatieve vondsten en strakke, kleurrijke modules uitnodigen tot ontdekken. Via een touchscreen kunnen wandel- en fietsroute worden uitgeprint om dan meteen het uitgestrekte Nationaal Park in te gaan.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels