nieuws

Dossier Milaan2012.3: edel metaal

Geen categorie

Hoe ziet het interieur van de toekomst er uit? Dit is te zien op de Salone del Mobile, de grootste meubelbeurs ter wereld, waar jonge en gerenommeerde ontwerpers samen met belangrijke meubelmerken allerlei innovaties presenteren. Vakredacteur interieur & design Marit Overbeek stelt een speciaal trenddossier samen van de belangrijkste ontwikkelingen die ze zag in Milaan. Trend 3: edel metaal.

Dossier Milaan2012.3: edel metaal

 

Zou het de behoefte aan eerlijke, pure materialen zijn of de stoere, no-nonsense uitstraling van staal, aluminium en koper? Wat de reden ook is, staal en zijn familieleden worden op grote schaal en op allerlei manieren toegepast in meubelontwerp. Dat varieert van een Fiat Uno gebruiken als bankonderstel tot lampen van platen staal die je zelf in vorm moet buigen.

 Fiat Uno als bankstel bij MERitalia.

Snijden en buigen

Bij NgispeN weten ze wel raad met metaal: in flink wat ontwerpen in de nieuwe collectie is geëxperimenteerd met nieuwe toepassingen van staal. De Slingerlamp is een ontwerp van Richard Hutten dat optimaal gebruik maakt van de laatste lasersnijtechnologie. Deze lamp is in feite een lange slinger die uit metaal is gesneden, en die als een fijne sluier over de fitting en lichtbron valt. Hierdoor wordt een speels en subtiel schijnsel verkregen.

Claesson Koivisto Rune bedacht een eenvoudig principe voor een nieuwe lamp: uit één stalen plaat worden inkepingen gesneden met een laser. Die zijn in verschillende gradaties te buigen, van wijd tot smal, waardoor drie soorten lampen ontstaan. Het resultaat kreeg de naam Ray, omdat de vorm doet denken aan de kindertekening van een zon. Het armatuur is verkrijgbaar met een led en in drie kleuren: geel, oranje en rood.

Zitten op een raster

Blikvanger op de stand van NgispeN was de Icon 03 (foto boven): een draadstalen ‘remake’ van de klassieke Rietveldstoel door de Tsjechische ontwerper Jan Plechac. Het rood gelakte metalen frame is geheel met de hand gelast en volgens de fabrikant ‘goedgekeurd door Cassina’, het merk dat de licentie op alle Rietveldontwerpen heeft.

Hetzelfde principe heeft ontwerper Kensaku Oshiro gebruikt in zijn ontwerp voor de modulaire zitserie Grid. Op de stand van het Italiaanse merk Varaschin waren deze veelzijdige, fraaie zitelementen te zien, los en aan elkaar geschakeld. De zittingen en de rugleuningen bestaan uit een wit gelakt grid van draadstaal, waarop eenvoudige, comfortabele linnen kussens rusten. Het structurele element zorgt tegelijkertijd voor een sterk grafisch beeld. Een poef en bijzettafel van hetzelfde draadstaal completeren de serie.

Eenvoud en esthetiek

Dezelfde productietechniek als die NgispeN gebruikt voor Ray, is door Constance Guisset toegepast in haar ontwerp voor de schommelstoel Sol. Deze fauteuil is gemaakt van gelakte, lasergesneden aluminium stroken en is tevens naar de zon vernoemd (Sol is het Latijnse woord voor zon), omdat de ‘stralen’ van de stoel alle kanten op gaan en er toch een ronde vorm is bereikt. De lijnen creëren de illusie van beweging en hebben comfortabele rondingen, zodat de fauteuil – met of zonder kussens – prettig zit. De stoel wordt geproduceerd door MolteniC.

Of de Zero Chair (foto onder) net zo lekker zit? DORO Design, een klein bedrijf van Dario Olivero en Stefano Ollino, laat met de Zero Collection zien hoe er met aluminium eenvoudige, maar toch esthetisch fraaie ontwerpen kunnen worden gemaakt. Uit een plaat aluminium is met drie inkepingen en twee keer buigen een sierlijke stoel ontstaan.

High tech

Geperforeerd metaal is ook ingezet in verlichting: ontwerpstudio Pool gebruikte een opgeroldeplaat geperforeerd koper of gelakt metaal als kap voor de tafellamp Vulcan. Het nieuwe Franse merk La Chance nam dit ontwerp in productie en levert het in twee varianten: een eenvoudige versie met een metalen voet en een luxe uitvoering met een voet van Corian.

De Libanese verlichtingsstudio CAI Light toonde in Milaan de serie Furtive. Deze verlichtingsarmaturen wekken de suggestie dat de leds tussen een gevouwen plaat geperforeerd aluminium zijn geklemd. Doordat ze op stalen pootjes staan, roepen de lampen associaties op met high tech-wezentjes. De ontwerpers leveren deze in geanodiseerd aluminium, gelakt aluminium en afgewerkt met een laag koper. De kleine gaatjes in het metaal zorgen voor een bijzonder schijnsel.

Voor Cappellini maakte Form Us With Love de Lace Metal Lamp, die geheel van geperforeerd staal is gemaakt.

Bamboe als inspiratie

Het dit jaar alomtegenwoordige Nendo, de ontwerpstudio van de Canadese Japanner Oki Sato, zette ook een innovatie in staal neer. Inspiratiebron is bamboe: meubilair van dit materiaal wordt meestal gemaakt door inkepingen in het hout te maken en het dan te buigen, of door stukken in andere elementen te steken om een verbinding te maken. Nendo sneed een bamboestengel verticaal in dunnere stukken, die ze vervolgens weven tot poten en een tafelblad. Door dit procédé met een stalen pijp uit te voeren, ontstond de Bamboo Steel Table. Dit is het broertje van de Bamboo Steel Chair die vorig jaar is uitgebracht door het Taiwanese merk Yii.

Tom Dixon spande de kroon als het gaat om werken met metaal: behalve de verlichtingscollecties Etch en Finn, introduceerde hij de Stamp-serie. Deze lampen en kandelaars zijn gemaakt van een platte plaat staal, met een laagje iriscerende zink, die is voorgesneden zodat de gebruiker hem zelf in de gewenste vorm kan vouwen. De Stamp-lamp is in feite niets meer dan een kap, die je over een standaard fitting heen kunt draperen.

Reageer op dit artikel