nieuws

Uitslag Amsterdam Iconic Pedestrian Bridge

Geen categorie

Atelier PRO heeft met een kunststof voetgangersburg een eervolle vermelding gekregen in de internationale ideeënprijsvraag Amsterdam Iconic Pedestrian Bridge van AC-CA. Winnaar werd het Spaanse team van Nicolas Montesano Victor Vila en Boris Hoppek met ’water plaza’.

 

 

 

 

Het Franse bureau 2:pm architectures werd tweede. Het Engelse team van designstudio Velorose en constructeurs Heyne Tillett Steel sleepten de derde prijs in de wacht.

Onder het motto ’plastic fantastic’ bedacht PRO samen met Buro Happold een drijvende voetgangers- en fietsbrug van gerecyclde kunststoffen. De drijvende brug heeft in plaats van pilonen of tuien een constructie die onder het brugdek om zo het zicht op de Hermitage en Amsterdam te behouden. Kleine overspanningen zorgen voor een slank brugdek. De in de balustrade opgenomen LED verlichting reageert ’s avonds op de bewegingen van passanten en zo wordt het verlichtingsniveau interactief aangepast aan het gebruik. Ook de brugdelen bewegen, fietsers en voetgangers laten de brug langzaam op en neer bewegen.

Kunststof

In het idee is de brug gemaakt van gerecyclde kunststoffen, polystyreen of polyethyleen. Het plastic uit de grachten in Amsterdam of uit de oceaan zou hiervoor volgens PRO geschikt zijn. Het polystyreen (EPS schuim) wordt voor het brugdek gebruikt. De pontons zijn gemaakt van polyethyleen die geheel of gedeeltelijk onder het wateroppervlak liggen. Om te voorkomen dat de brug wegdrijft wordt het wegdek aan de kade verankerd.

De buitenzijde van het EPS-schuim heeft een harde huid (vergelijkbaar met een surfboard), inclusief antislip en is hard genoeg om de slijtage van het voetgangers- en fietserverkeer te weerstaan. De brug is aan het einde van zijn levensloop eenvoudig te verwijderen en kan daarna in een nieuwe gerecycled vorm elders terugkeren.

De inzendingen voor de AC-CA-prijsvraag, die hiermee architectonische experimenten, discussie en speculatie op gang wil brengen, moesten bestaan uit een nieuw architectonisch symbool voor de stad Amsterdam. Het programma van de 90 meter lange voetbrug over de Amstel bevatte naast de overgang zelf, een café, ruimte voor fietsreparatie en facilitaire voorzieningen.

Bron: Atelier PRO

Reageer op dit artikel