nieuws

GMP wint prijsvraag Changzhou Culture Center

Geen categorie

Von Gerkan, Marg en Partners, is de winnaar van een internationale wedstrijd waarin een ontwerp werd gevraagd voor een nieuw cultuurcentrum in Changzhou, een stad met 3 miljoen inwoners tussen Wuxi en Nanjing. Het bureau versloeg hiermee onder andere KSP, Jürgen Engel Architecten en Arata Isozaki.

GMP wint prijsvraag Changzhou Culture Center

 

 

In het nieuwe cultuurcentrum, met een totale oppervlakte van 365.000 vierkante meter, komen verschillende gebouwen die onderdak gaan bieden aan diverse musea. Zo komt er een kunst, een wetenschaps- en een techniekmuseum. Verder biedt het ontwerp onderdak aan ondersteunende servicevoorzieningen en een bibliotheek.

Het ontwerp van GMP weerspiegelt de Zuid-Chinese cultuur en bevat elementen van het alom aanwezige water in de stad. Gebouwmodules, uitgerust met brugachtige consoles, vormen zes, 45 meter hoge paviljoenen. Ondanks hun verschillende functies vormen zij aan de buitenkant een visueel geheel. De ruimte tussen de kunstgalerie in het oosten en het wetenschaps- en techniek museum in het westen vormt een publiek plein in het centrum van Changzhou.

In de kelder van 256.000 vierkante meter komen een parkeergarage, winkels en winkelgebieden. Een waterloop, gelegen op het lagere niveau, stroomt diagonaal door het 100.000 vierkante meter terrein en verbindt alle gebouwen met elkaar en fungeert als een verlichtingsbron voor de ondergrondse restaurants.

Met kleur en materiaal speelt de gevel in op de regionale bouwtraditie: gespreide grijze leisteen in contrast met heldere vlakken met witte en transparante glazen gevels. Het grote dak gelegen over de zes cultuur paviljoens definieert de openbare ruimte voor de inwoners van Changzhou.

GMP werkten voor de inzending samen met de Chinese Partner Wei Wu. Het structurele ontwerp is van Schlaich Bergermann en Partners. Het landschapsontwerp is van Wes & Partners.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels