nieuws

Team Mecanoo/Haskoning ontwerpt Eurojust

Geen categorie

Het ontwerpteam Mecanoo-Haskoning ontwerpt de nieuwbouw van Eurojust in Den Haag. Dat is de uitslag van een aanbestedingsprocedure uitgeschreven door Eurojust, de Rijksgebouwendienst, Ministerie van V&J en de Gemeente Den Haag onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester.

Team Mecanoo/Haskoning ontwerpt Eurojust

 

Eurojust is een agentschap van de Europese Unie opgericht voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. De door Mecanoo architecten ontworpen nieuwbouw voor Eurojust maakt onderdeel uit van The Hague World Form, de internationale zone in Den Haag die in het teken staat van Vrede, Recht en Veiligheid.

Het duinlandschap dat ontworpen is voor het World Forum gebied wordt doorgetrokken naar de andere zijde van de Johan de Wittlaan. Hierdoor wordt Eurojust verbonden met de andere internationale organisaties in het gebied zoals de OPCW en Europol. Het glooiende duinlandschap rond Eurojust versterkt de groene omgeving en sluit aan bij het ‘Groene Hart’ van Den Haag.

Landschappelijk, publiek voorplein

Het nieuwe gebouw wordt ingepast op de locatie en naar de oorspronkelijke bebouwing. Daarmee wordt tegelijkertijd ruimte gemaakt voor een landschappelijk, publiek voorplein met zicht op de hoofdingang van Eurojust. De hoogbouw richt zich op dit entreegebied, het World Forum gebied en Den Haag. De laagbouw sluit aan op de villa’s in de omgeving en de naastgelegen appartementengebouwen.

Entree Eurojust

Ondergronds

De inpassing op de locatie komt onder meer tot stand door twee lagen onder de grond te bouwen, waarin de conferentiefaciliteiten zich bevinden. De aangrenzende glooiende tuin brengt daglicht in de ondergrondse verdiepingen en versterkt de groene identiteit van de wijk. Het landschapsontwerp integreert de strenge beveiligingseisen voor Eurojust op een natuurlijke manier door onder meer duinen en waterpartijen.

Gevel

De lichte gevel krijgt afwisselend open en gesloten composiet-elementen voor een moderne, maar ook tijdloze uitstraling. Glazen panelen hellen afwisselend voorover of achterover of zijn een slag naar links of rechts gedraaid, waardoor zowel de lucht als het omringende duinlandschap gereflecteerd worden in het glas en er diepte in de gevel ontstaat.

Privacy

Binnenin het gebouw worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby met uitzicht op de glooiende tuin. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer privé. Hoe lager in het gebouw, hoe meer privacy het gebouw biedt. Een brede trap met uitzicht op het omliggende landschap daalt af naar de lager gelegen verdiepingen. Het water van de vijver in het duinlandschap wordt weerspiegeld in het plafond van de lobby.

Naast Mecanoo architecten maken Royal Haskoning en DS landschapsarchitecten deel uit van het winnende team voor de nieuwbouw van Eurojust. Tot eind 2013 wordt de ontwerpvisie verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Het is de bedoeling het nieuwe gebouw in 2015 op te leveren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels