nieuws

Nieuwe functie voor Huize Klingelbeek Arnhem

Geen categorie

D&M architecten adviseurs gaat samen met zorgaanbieder De Gouden Leeuw Groep en projectontwikkelaar Casa Cura het gemeentelijk monument Huize Klingelbeek in Arnhem renoveren tot een woonzorgcomplex. Volgens planning start de bouw in juli. Medio 2013 moet het complex in gebruik gaan. De ontwikkeling is in bouwteam.

Nieuwe functie voor Huize Klingelbeek Arnhem

 

Op landgoed Klingelbeek staan nu drie gebouwen. Het hoofdgebouw, fraterhuis Sint Eusebius, en het koetshuis worden gerestaureerd. In het ontwerp van D&M Architecten komen 33 zorgappartementen. In de voormalige slaapruimte van de fraters komt ruimte voor veertien bewoners met psychogeriatrische klachten. Ook wordt een zorghotel met twintig plaatsen gebouwd. De vier gebouwen zijn straks ondergronds met elkaar verbonden. In de helling van het terrein komen deels ondergrondse ruimtes voor een restaurant, de bioscoop, de keukens, de wasserij, de bibliotheek, de kapsalon en de overige algemene voorzieningen zoals de zusterpost, de fysiotherapieruimte, spreekkamer huisarts.

D&M architecten heeft bewust gekozen voor het terugbrengen van de oorspronkelijke voor van Huis Klingelbeek. Aan de noordzijde, de entree van het buiten is gekozen voor een historische vormgeving. De reconstructie van het koesthuis en het zorghotel komen op de oorspronkelijke positie van de oranjerie. Aan de zuidzijde komt een moderne vormgeving voor de nieuwbouw.

Het tuinontwerp van Debie & Verkuijl tuinarchitecten BNT in Zeist is gebaseerd op de historisch gelaagdheid die op het landgoed aanwezig is. In het tuinplan worden de laat 20ste eeuwse toevoegingen zoals conifeerbeplanting verwijderd en worden de formele en landschappelijke lagen hersteld zowel in aanleg, het terugbrengen van de slingerbeek, als in plantkeuze, boomgaard, kruidentuin en historische boomgroepen.

Reageer op dit artikel