nieuws

NAi speelt in op komende renovatieopgave

Geen categorie

Het Nederlands Architectuur instituut verwacht dat architecten de komende jaren steeds vaker gebruik zullen maken van oorspronkelijke ontwerptekeningen, aangezien de opgave verandert van nieuwbouw naar herontwikkeling. Daarom is het NAi de collectie systematisch aan het digitaliseren. Ook werkt het instituut internationaal samen met andere (archief)instellingen aan standaarden om hedendaagse, (born digital) archieven te bewaren en te ontsluiten.

NAi speelt in op komende renovatieopgave

Het NAi richt zich op archieven van architecten, opleidingen en instituten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse architectonische en stedenbouwkundige ontwerpcultuur. In beginsel heeft het instituut tot doel om complete archieven te bewaren. Vanwege de omvang van het aanbod, moet het echter selecteren, zo schrijft Hetty Berens, conservator Collectie Nai, in een uitgebreide reactie op de discussie van Kees van der Hoeven, Sander Woertman en Henk Hoogeveen over het digitaliseren van archieven. Deze discussie ontstond naar aanleiding ons interview met Abel Blom, die stelt dat de herbouw van het Speelhuis haalbaar is. De archieven over Piet Blom zijn al ten dele gedigitaliseerd.

Voor wat betreft nieuw verworven archieven streeft Het NAi ernaar deze direct te ontsluiten en selectief te digitaliseren. Voorbeelden hiervan zijn de archieven van Jos Bedaux, Onno Greiner, Abel Cahen en Carel Weber.

Archief-advies
Ook zal de organisatie zich de komende jaren toeleggen op het consulteren, monitoren en adviseren van architectenbureaus met betrekking tot hun archiefvorming.

Reageer op dit artikel