nieuws

ING: krimp in nieuwbouw, renovatie stabiel

Geen categorie

ING Economisch Bureau verwacht voor dit jaar 2% krimp van de bouwproductie. Door de vastgelopen woningmarkt worden minder nieuwbouwwoningen verkocht en bedrijven stellen investeringen in nieuwe bedrijfsgebouwen uit. De verbouw- en onderhoudssector loopt goed door. Daar spelen Marktplaats.nl en Werkspot.nl een belangrijke rol in.

ING: krimp in nieuwbouw, renovatie stabiel

 

In 2011 groeide de bouwproductie met 3,8%. De krimp in 2012 zal waarschijnlijk niet zo groot zijn als in 2009 en 2010. Orderboeken zijn de gedaald van 6,4 maanden werk in april naar 6,0 maanden in november. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2008 daalden de orderboeken van 8,6 naar 6,9 maanden werk. Dit betekent echter niet dat bouwbedrijven de productiekrimp eenvoudig kunnen opvangen. Veel bedrijven zijn al veel van hun financiële reserves kwijt en orderboeken zijn ondanks de beperkte afname minder goed gevuld dan aan het begin van 2008.

 

Onderhoudssector groeit door

De verbouw- en onderhoudssector kan zich voor een groot gedeelte onttrekken aan economische invloeden. Als de woningmarkt goed draait, laten mensen hun nieuwe gekochte woning verbouwen of opknappen. Draait de woningmarkt echter minder, dan verbouwen zij hun woning om deze aantrekkelijker te maken voor kopers, of omdat ze besluiten niet te verhuizen en ze de woning aanpassen aan hun actuele woonwensen.

  

Enorme groei online

In de verbouw- en onderhoudsmarkt worden werkzaamheden vooral verkregen door mond-op-mond reclame. Werving via websites neemt hier echter toe. Veruit de belangrijkste speler in deze markt is Werkspot.nl maar ook via Marktplaats bieden particulieren hun opdrachten aan. In drie jaar tijd is het aantal bouwgerelateerde opdrachten op Werkspot.nl opgelopen van 30.000 (2008) naar 170.000 (2011). Totaal werd er vorig jaar voor bijna 600 miljoen euro aan opdrachten via internet vergeven. Dit is circa 5% van de totale verbouw- en onderhoudsmarkt.

Reageer op dit artikel