nieuws

Agendatip: Connecting Concepts in Designhuis

Geen categorie

Wereldwijd staat Nederlands ontwerp bekend als baanbrekend en vernieuwend, maar waarom is het zo succesvol? De tentoonstelling Connecting Concepts, tot 20 mei te zien in het Designhuis in Eindhoven, licht een tipje van de sluier op. Eerder reisde de expositie, gecureerd door Ed van Hinte, al langs verschillende plekken in India en China.

Agendatip: Connecting Concepts in Designhuis

Meestal wordt Nederlands ontwerp getoond als een verzameling objecten, vaak van ontwerpers met sterrenstatus. In Connecting Concepts wil Premsela juist de processen tonen die achter deze ontwerpen zitten. Deze processen – samenwerking tussen ontwerper en opdrachtgever, toepassing van nieuwe, of andere, technologie, de bereidwilligheid van betrokken partijen om soms letterlijk het wiel opnieuw te willen uitvinden – maken volgens Premsela het ontwerp uit Nederland zo anders en uniek.

Curator Ed van Hinte, bekend van de Lightness Studio’s en verschillende publicaties op het gebied van design, legt volgens een aantal principes bloot wat alle ontwerpen gemeen hebben. Zo verbindt hij letterlijk de getoonde objecten en processen met elkaar.

Dynamische tentoonstelling

Connecting Concepts is een reizende tentoonstelling, die blijvend open staat voor nieuwe ontwerpen en principes uit Nederland, maar in het bijzonder ook uit de landen die worden bezocht (in ieder geval India, China en Turkije). Op die manier wil Premsela in dialoog met verschillende designculturen via bezoekers, ontwerpers en producenten.

Medewerkers

Connecting Concepts is samengesteld door curator Ed van Hinte en is een initiatief van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. We werken daarbij samen met het Nederlands Architectuurinstituut en Capital D, de Design Coöperatie van de Brainport regio Eindhoven. De tentoonstelling is onderdeel van het DutchDFA programma.

Connecting Concepts is tot 20 mei te zien in het Designhuis, Stadhuisplein 3, Eindhoven

Reageer op dit artikel