nieuws

Wang Shu wint Pritzker Architecture Prize 2012

Geen categorie

De in het westen relatief onbekende Chinese architect Wang Shu is onderscheiden met de Pritzker Architecture Prize 2012. Volgens de Hyatt Foundation, uitreiker van de prijs, krijgt hij de prijs voor zijn ambachtelijke werkwijze en zijn duurzaam materiaalgebruik.

Wang Shu wint Pritzker Architecture Prize 2012

 

 

 

Zo (her)gebruikte hij meer dan twee miljoen tegels uit gesloopte traditionele Chinese huizen. Hij gaf de tegels een tweede leven door ze te gebruiken bij de eerste fase van de campus van de kunstacademie in zijn geboortestad Hangzhou in 2007. Datzelfde jaar bouwde hij het Vertical Courtyard Apartments, bestaande uit zes torens met 26-tellende verdiepingen. Het project is in 2008 genomineerd voor de International High-Rise Award.

Culturele continuïteit en hernieuwde traditie

Volgens de jury roepen de gebouwen van Wang Shu het verleden op zonder directe verwijzing naar de geschiedenis. “Wang Shu’s architectuur is een voorbeeld van zijn sterke gevoel voor culturele continuïteit en hernieuwde traditie. Het werk van Wang Shu overstijgt het debat of met architectuur alleen naar de toekomst moet worden gekeken. Zijn projecten zijn van een tijdloze architectuur, diep geworteld in zijn context en toch universeel.”

“Wang Shu weet de uitdagingen van een gebouw te omarmen en ze in zijn voordeel te gebruiken. Zijn benadering is zowel kritisch als experimenteel. Met het gebruik van gerecyclede materialen brengt hij de boodschap over om zorgvuldig gebruik te maken van bestaande bronnen en technologie met respect voor bestaande tradities, met name in China.”

Verrassing

Wang Shu toonde zich verbaasd over zijn laureaat. In een eerste reactie zei hij “De onderscheiding komt als een grote verrassing. Ik realiseer me plotseling dat ik veel dingen heb gemaakt en gerealiseerd. Het bewijst dat hard werken en volharding tot positieve resultaten leiden.”

Wang Shu
De campus van de kunstacademie in Hangzhou.

Harvard School of Design in Cambridge, Massachusetts

Wang Shu is sinds 2000 hoofd van de Architecture Department of the China Academy of Art in Hangzhou, het instituut waar hij zijn afstudeeronderzoek deed naar het milieu in relatie met architectuur. Vorige jaar, is hij als eerste Chinese architect met de positie ‘Kenzo Tange Visiting Professor’ toegelaten aan de Harvard School of Design in Cambridge, Massachusetts.

Eerder kreeg Wang Shu de French Gold Medal van de Academy of Architecture in 2011. Dat jaar daarvoor, kregen hij en zijn vrouw, Lu Wenyu, de German Schelling Architecture Prize.

Pritzker Architecture Prize

De Pritzker Architecture Prize, bestaande uit 100.000 dollar en een bronzen medaille, wordt jaarlijks uitgereikt aan een levende architect wiens werk een combinatie toont van talent, visie en inzet.

Reageer op dit artikel