nieuws

Tuindorp Vreewijk wordt monument

Geen categorie

Tuindorp Vreewijk in Rotterdam wordt aangewezen als beschermd stadsgezicht. Daarnaast worden 200 woningen in de wijk beschermd monument. Dat maakt staatssecretaris Halbe Zijlstra van het ministerie van Cultuur donderdagmiddag bekend tijdens de start van de renovatieplannen in de wijk.

Tuindorp Vreewijk wordt monument

 

 

De aanwijzing betekent dat niet alleen de stedebouwkundige structuur van de wijk onaangetast blijft, maar ook dat de 200 woningen niet mogen worden gesloopt, omdat die als beschermd monument zijn aangemerkt. In totaal worden 1300 woningen in Tuindorp Vreewijk vanaf dit jaar gerenoveerd.

Tuindorp Vreewijk

Tuindorp Vreewijk uit 1913 was een initiatief van K.P. van der Mandele, directeur van de Rotterdamsche Bankvereeniging. Het resultaat was geen tuindorp, zoals de Engelse company-towns, die aan een bedrijf  zijn gekoppeld, maar een tuinwijk die onderdeel is van de stadsuitbreiding in Rotterdam-Zuid. Behalve arbeiders gingen er ook veel kantoorbedienden, ambtenaren en onderwijzers in Vreewijk wonen. De huurders werden geselecteerd op factoren als werkkracht, een goed gezinsleven, werkgeschiktheid en het bezit van kinderen; kortom modelgezinnen.

Reageer op dit artikel