nieuws

Tentoonstelling CAST Ontwerpmarathon Koningsplein

Geen categorie

In januari organiseerde CAST zijn tweede Ontwerpmarathon waarin werd gezocht naar een nieuwe betekenis voor het Tilburgse Koningsplein. CAST vroeg de deelnemers de ruimtelijke en architectuurhistorische context te analyseren, een scenario en ontwerpopgave voor de toekomst van het plein te formuleren en het resultaat te presenteren aan het Tilburgse publiek. De resultaten zijn tot 1 maart 2012, de bekendmaking van de winnaar, te zien in de Bibliotheek op het Koningsplein.

Tentoonstelling CAST Ontwerpmarathon Koningsplein

Het Koningsplein, in de jaren ’60 ontworpen door Van den Broek en Bakema, is de basis voor het huidige plein en zijn omgeving. Het plein moest een levendig stadsplein worden en meer toegankelijk worden. Die nieuwe stedelijke koers slaagde echter niet in zijn opzet. Daarna boog Jo Coenen zich over het plein. Hij richtte in de jaren ’90, als onderdeel van zijn plan voor Centrum-Zuid, het plein opnieuw in. Coenen zocht de verbinding tussen bestaande tuinen en pleinen in de binnenstad en vergrootte de intimiteit van het Koningsplein.

Cast_2 

Door programmatische verschuivingen is het Koningsplein opnieuw actueel. Het plein verbindt het nieuwe woongebied Piushaven ten zuidoosten ervan met het stadscentrum met het door Coenen ontworpen Kunstcluster ten westen van het plein. Maar ook verplaatst het stedelijk programma zich wellicht naar de nieuwe Spoorzone. Deze actualiteit vormde het uitgangspunt voor de deelnemende ontwerpers om de positie van het plein te herzien.

Elk team verbeeldde zijn visie op twee posters die zijn tentoongesteld in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Een vakjury, bestaande uit landschapsarchitect Sylvia Karres, stedenbouwkundige Gert Urhahn, architect Joost Kühne en wethouder Berend de Vries beoordeelde de plannen. Op 1 maart maken zij het winnende ontwerp bekend en gaat CAST met de stad en de deelnemers in gesprek over de toekomst van het Koningsplein. Meer informatie: www.ontwerpmarathon.nl en www.castonline.nl

Reageer op dit artikel