nieuws

Slag om Nederland, Bezuinigen: de dood of de gladiolen

Geen categorie

Ook vanavond is weer een aflevering van de Slag om Nederland op Nederland 2. Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol gaan vanavond op zoek naar het beleid waarin gemeentes hun inwoners flink laten betalen voor diensten die tot nu toe gratis zijn. Te denken valt dan aan het groenonderhoud, het onderhoud op begraafplaatsen. Nijverdal en Wijk bij Duurstede worden in deze aflevering als voorbeeld genomen.
Bekijk de video in andere formaten.

Slag om Nederland, Bezuinigen: de dood of de gladiolen

De meeste Nederlandse gemeenten zijn armlastig. Omdat alle beetjes helpen, wordt er op creatieve manieren bezuinigd en geld bij elkaar gesprokkeld.

De inwoners van Nijverdal onderhouden op eigen initiatief een paar struiken en bloemenperken van de gemeenten om hun straat een beetje op te fleuren. De gemeente beschuldigt hen nu van illegaal grondbezit.

Zij biedt de bewoners de mogelijkheid hun criminele daden recht te zetten door de grond te kopen. Dit zou de gemeente 7 miljoen euro kunnen opleveren.

De bewoners zijn bood omdat zij de gemeente, die moet bezuinigen op de groenvoorziening, juist een dienst bewijzen door het gemeentelijke groen te onderhouden. Lukt het de verantwoordelijk wethouder in de Slag om Nederland mobiel te krijgen en burgers en bestuurders dichter bij elkaar te brengen?

Ook ander groen is populair bij gemeentes om de kas te spekken. Neem de kosten op begraafplaatsen.

In Wijk bij Duurstede wil collegepartij VVD begraafplaatsen gaan privatiseren en in Geldermalsen moeten nabestaanden 80 euro per jaar extra gaan betalen voor het maaien van gras en ander klein onderhoud.

De Slag om Nederland, Bezuinigingen, de dood of de Gladiolen
VPRO, Nederland 2, Vandaag 20:25 – 21:00
Na vanavond is de aflevering te zien op www.uitzendinggemist.nl 

Reageer op dit artikel