nieuws

‘Prijsdaling 5 procent baat woningmarkt niet’

Geen categorie

De gemiddelde huizenprijs daalt dit jaar naar verwachting met 5 procent. Dit zal kopers echter nog niet massaal over de streep trekken, zo meent Rabobank in haar Kwartaalbericht Woningmarkt.

‘Prijsdaling 5 procent baat woningmarkt niet’

 

 

Koopwoningen zijn nog altijd duur voor alleenverdienende starters met een modaal inkomen. De overige potentiële kopers zijn door de aanhoudende economische onzekerheid eveneens terughoudend. De onzekerheid over een aantal structurele vraagstukken zoals de hypotheekrenteaftrek, spelen de markt parten. Op de korte termijn zit de consument met ongunstige arbeidsmarktvooruitzichten en bezuinigingsplannen van het kabinet.

Verdere prijsdaling 

In het vierde kwartaal van 2011 daalden de woningprijzen en werden er minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. In de komende kwartalen zal dit niet structureel veranderen, verwachten de Rabo-economen. Er zijn nog altijd minder potentiële kopers dan te koop staande woningen. Verdere prijsdaling is nodig om meer transacties tot stand te brengen. “De geringe omvang van de betalingsachterstanden en gedwongen verkopen toont echter aan dat de noodzaak tot verkoop beperkt is, wat suggereert dat de vraagprijzen en dus de gemiddelde verkoopprijs derhalve maar mondjesmaat zullen worden verlaagd”, aldus Rabobank.

Slechte vooruitzichten

De bank constateert verder dat opleving van de bouwproductie van het eerste halfjaar van 2011 geen vervolg heeft gekregen in het derde kwartaal van dat jaar. Daarnaast daalde de orderportefeuille en werden er minder bouwvergunningen verstrekt.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel