nieuws

Plastic Fantastic! Verslag VKG-Architectuurdag 2011

Geen categorie

We beschikken maar over een beperkte hoeveelheid materiaal op deze aardbol. Daarom is het verstandig daar zuinig mee om te gaan. We moeten reduceren. En een goed materiaal om dat mee te doen, is plastic. Dat is de belangrijkste boodschap die hoogleraar Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Adriaan Beukers van de TU Delft zijn toehoorders gisteren meegaf tijdens de VKG-dag in Rotterdam.

Plastic Fantastic! Verslag VKG-Architectuurdag 2011

Plastic is volgens Beukers namelijk onverminderd Fantastic, ook voor de bouw. Het is goedkoop, flexibel en het gaat lang mee. Je kunt er grote hoeveelheden lucht in opsluiten, waardoor het uitstekend isoleert. Het is recyclebaar én “om marketingtechnische redenen noemen we het tegenwoordig composiet”.

 

Meer lucht, minder materiaal

Ontwerpers en de industrie moeten nu nieuwe toepassingsmogelijkheden vinden, onder meer in de bouw. Composiet kun je bijvoorbeeld vervaardigen in een flexibele mal en vervolgens opblazen. Wellicht een idee voor een nieuw soort gevel. Producten zijn bovendien sterker als er meer lucht in zit. “Probeer lucht in een product te krijgen, dan heb je veel minder materiaal nodig. Zo doet de natuur het zelf ook.”

 

Een uitgebreid verslag van de VKG-dag, waar ook Césare Peeren van 2012Architecten sprak en directeur Albert J. Zegelaar van de Vereniging Kunststof Gevelelementen industrie (VKG) is te vinden in het decembernummer van de Architect. Een bericht over de winnaars van de VKG-prijzen, die ook op de VKG-dag zijn uitgereikt, is via deze link te lezen.

Reageer op dit artikel