nieuws

Piepschuim tegen trillingshinder

Geen categorie

Overlast in gebouwen door trillingen kan worden tegengegaan door platen piepschuim tegen de fundering aan te zetten. Deze houden namelijk tot 80 procent van de trillingen door verkeer of bouwactiviteiten tegen. Dat concludeert Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam op basis van laboratorium- en praktijkonderzoek.

Piepschuim tegen trillingshinder

Trillingen zorgen vooral in stedelijk gebied voor overlast. Een belangrijke bron is verkeer, maar echte schade is vaak het gevolg van bouwwerkzaamheden. De reden dat Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam nu op zoek ging naar een oplossing, is dat het aantal verzoeken om trillingsmetingen in Rotterdam sinds 2005 is verdubbeld. Van de onderzochte materialen en methoden werken platen piepschuim tegen de fundering het best.

Hoe werkt het?

Voor het aanbrengen van het piepschuim wordt langs de gevel een sleuf gegraven tot aan de onderkant van de fundering, zo’n 80 tot 100 centimeter onder straatniveau. De platen worden los tegen de fundering geplaatst, waarna de sleuf wordt dichtgemaakt. Groot voordeel van EPS is dat het materiaal tijdens zijn volledige levensduur, veertig tot vijftig jaar, de dempende werking behoudt.

Reageer op dit artikel