nieuws

Oeuvreprijzen Fonds BKVB uitgereikt

Geen categorie

Op 2 februari ontvingen Adriaan Geuze van West8, grafisch ontwerper Paul Mijksenaar en beeldend kunstenaar Daan van Golden de oeuvreprijzen 2011 van het Fonds BKVB. Omdat het Fonds sinds 1 januari is opgegaan in het nieuwe Mondriaan Fonds, is dit de laatste keer dat de prijzen worden uitgereikt.

Oeuvreprijzen Fonds BKVB uitgereikt

Met de oeuvreprijzen, die eens in de 2 jaar worden uitgereikt, wil het Fonds BKVB kunstenaars, vormgevers en architecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre in de schijnwerpers zetten.

Tegelijkertijd maakte het fonds bekend dat kunsthistoricus Rudi Fuchs de Prijs voor de kunstkritiek ontvangt en dat aan kunsthistoricus Wim van Krimpen de Benno Premselaprijs wordt uitgereikt.

 Uitreiking BKVB Op donderdag 2 februari heeft het Mondriaan Fonds tijdens een feestelijk programma in de Stadsschouwburg Amsterdam vijf grote kunstprijzen uitgereiken: Daan van Golden (Oeuvreprijs beeldende kunst), Paul Mijksenaar (Oeuvreprijs vormgeving), Rudi Fuchs (Prijs voor de Kunstkritiek), Wim van Krimpen (Benno Premselaprijs) en Oeuvreprijs bouwkunst aan Adriaan Geuze.

De Prijs voor de kunstkritiek is bestemd voor een criticus die een belangrijke positie inneemt op het gebied van de beeldende kunst, vormgeving of bouwkunst. De Benno Premselaprijs is voor een persoon die een inspirerende en stimulerende rol heeft gespeeld voor (meerdere) generaties kunstenaars, vormgevers of architecten.

Aan alle prijzen is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden. De prijzen worden op 2 februari uitgereikt tijdens een feestelijk programma in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarin wordt ook teruggeblikt op 20 jaar oeuvreprijzen van het Fonds BKVB.

Op het moment van de uitreiking zal het fonds gefuseerd zijn met de Mondriaan Stichting. Beide cultuurfondsen gaan vanaf dat moment samen door als Mondriaan Fonds. Het is voor het laatst dat de oeuvreprijzen in de huidige vorm worden uitgereikt, tenzij het fonds nieuwe financiering vindt. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) bepaalde dat het uitreiken van oeuvreprijzen in deze vorm niet meer tot de taak van dit nieuwe fonds behoort. Per 2013 krijgt het fonds aanzienlijk minder subsidie vanwege de cultuurbezuinigingen.

Reageer op dit artikel