nieuws

Nominaties VKG Architectuurprijs 2010 bekend

Geen categorie

De nominaties voor de VKG Architectuurprijs 2010 zijn vandaag bekend gemaakt. Genomineerd zijn Zuiderzeeweg Amsterdam door Fact Architects, Waterwoningen IJburg Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer en Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten.

Nominaties VKG Architectuurprijs 2010 bekend

 

 

 

De winnaar wordt bekend gemaakt op 9 december tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hal 4.1 te Rotterdam. Dan zal tevens de winnaar van de VKG Renovatieprijs worden bekend gemaakt. Hier zijn twee projecten voor genomineerd: de duurzame renovatie Lewenborg in Groningen door KAW architecten en adviseurs en de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen, een ontwerp van UNO Architecten en ingenieurs

Kunststof als inspiratie

Naast de VKG Architectuurprijs en de VKG Renovatieprijs wordt op 9 december 2010 ook een publieksprijs uitgereikt. Naar de drie prijzen dingen projecten die in Nederland zijn gesitueerd en die in de periode 2009 tot en met oktober 2010 zijn of worden opgeleverd. Een andere belangrijke eis is dat de toepassing van kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een inspiratie vormen voor het ontwerp of een wezenlijk deel uit maken van de renovatie.

Drie nominaties VKG Architectuurprijs 2010

– Zuiderzeeweg Amsterdam door Fact Architects Amsterdam. Op het Zeeburgereiland in Amsterdam zijn 335 studentenwoningen gerealiseerd. Deze tijdelijke huisvesting is samengesteld uit geprefabriceerde units. Op termijn zal het complex verhuizen naar een definitieve locatie. De jury is onder de indruk van de met zorg doordachte en robuuste gevel. Het project is conceptueel sterk en goed gedetailleerd.

VKG Zuiderzeestraat
Zuiderzeeweg Amsterdam door Fact Architects Amsterdam

 Waterwoningen nominatie VKG
Waterwoningen IJburg Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam

– Waterwoningen IJburg Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam. Dit project omvat 75 drijvende woningen en dijkwoningen in de vrije sector huur en koop. Het is een compacte stedelijke waterbuurt met drijvende woningen in verschillende categorieën. Door variatie in afstand en ligging is geprobeerd een verkaveling van de waterwoningen als een losse ongedwongen organisatie te realiseren. De jury is vol lof over de keuze voor kunststof uit milieuoverwegingen. Op deze waterlocatie mag niet worden geschilderd in verband met gevaar op watervervuiling.

 Cite nominatie VKG
Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten, Amsterdam.

Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten, Amsterdam. Cite bevat 494 ‘shortstay’ appartementen, verdeeld over twee woontorens van verschillende hoogten (24 tot 28 lagen), gecombineerd met verschillende voorzieningen zoals een squashbaan, fitnessruimte en werkruimtes. De gevelopeningen zijn passend bij de woonfunctie. Het zijn ramen met borstweringen en franse balkons die fungeren als buitenruimte. In dit onderscheidende project zijn volgens de jury de kunststof kozijnen bewust gekozen om architectonische redenen.

Twee nominaties VKG Renovatieprijs 2010

Voor de VKG Renovatieprijs 2010 komen in aanmerking de duurzame renovatie Lewenborg in Groningen door KAW architecten en adviseurs uit Groningen. De bijna 400 woningen die door wooncorporatie Lefier worden gerenoveerd zijn rond 1972 gebouwd en hadden nog weinig duurzame maatregelen. De meest in het oog springende verandering na de renovatie is de gevel. De deuren en raampartijen zijn ingezet om de samenhang van het woonblok te versterken. De jury is van mening dat de architect de renovatie tot stand heeft gebracht met respect voor de originele ideeen van de eerst architect en voegt daar naar de mening van de jury een architectonisch samenbindend en versterkend element aan toe.
De andere genomineerde voor deze prijs is het groot onderhoud van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen, een ontwerp van UNO Architecten en ingenieurs uit Rotterdam. Volgens de jury is het onderhoud van dit project goed gelukt. De uitstraling van de jaren 30 architectuur is behouden gebleven en voldoen de huizen door de verborgen ventilatie in combinatie met de goede isolerende eigenschappen van kunststof kozijnen weer aan de huidige comforteisen.

VKG Publieksprijs 2010

Naast beide juryprijzen kan het publiek zijn stem uitbrengen op de VKG Publieksprijs door naar de website  te gaan. De genomineerden voor deze prijs zijn: Zuiderzeeweg door Fact Architects, Rotterdamsestraat door UNO, Combinatiegebouw Cité door Tangram, Waterwoningen IJburg door Marlies Rohmer en Lewenborg door KAW.

Reageer op dit artikel