nieuws

In de museumetalage – Expo Timmermanslogica

Geen categorie

In het Maastrichtse Centre Ceramique is momenteel de tentoonstelling Timmermanslogica te zien. Deze toont werk van het bureau Bruls en Co, 25 jaar geleden opgericht door Mathieu Bruls. Achter de lange glazen gevel van Centre Ceramique staan uiteenlopende productontwerpen van Bruls en Co geëtaleerd. De setting werkt als een winkeletalage. Ze zuigt de bezoeker naar binnen, waar deze getrakteerd wordt op een groot aantal schetsen, foto’s, proefmodellen en maquettes.
Van onze correspondent René Erven

In de museumetalage – Expo Timmermanslogica

Niet alleen meubels, interieurs en autonome producten worden door Bruls en Co ontworpen en gerealiseerd, maar ook gebouwen en stadsfragmenten. Wat alle ontwerpen gemeen hebben is een uitgekiende vormvocabulaire en maatvoering. ‘Veel van onze opdrachtgevers beschikken over een gelimiteerd budget’, vertelt Bjorn de Munck, architect en partner van Bruls en Co, ‘Dat prikkelt onze creativiteit. We willen met minimale middelen een maximaal resultaat neerzetten.’

Het oeuvre van Bruls en Co wordt dan ook gekenmerkt door een zoektocht naar slimme ruimtelijke ingrepen, het uitgekiend proportioneren op alle schaalniveaus van de opdracht en het maken van uitgesproken details. Een aardig voorbeeld van ‘detaillering met een knipoog’ is zichtbaar bij de in eigen beheer ontwikkelde tafelserie. Alle modellen worden voorzien van een in het blad geponste productiedatum.

Die zoektocht naar slimme ruimtelijk ingrepen blijkt bijvoorbeeld in het eigen kantoor van Bruls en Co aan de Alexander Battalaan 51, op loopafstand van het Centre Ceramique. Hier smeedde het architectenbureau enkele bestaande gebouwen aaneen tot een sprekend atelier met expositieruimte. Uit oogpunt van constructieve efficiëntie volgt de nieuwe indeling de bestaande structuur van drie voorpanden, binnenplaatsen en achterhuizen. De muren zijn wit gestuukt, waardoor het ritme en maatvoering van de nieuwe ruimtes zich laat lezen als een ‘logische’ opeenvolging van verkeers- en gebruiksruimtes. Een eigentijdse strakke voorgevel verbindt het geheel. Het handschrift van Bruls is hier ook herkenbaar aan de krachtige stalen omlijsting van de entree met de ritmisch geplaatste bouten.

Bekijk nog tot en met zondag 18 maart de ontwerpen van Bruls en Co in Timmermanslogica 1986 / 2011 – gebouwen en ontwerpen van Bruls en Co. Centre Ceramique,  Avenue Ceramique 50,  6221 KV Maastricht
043 350 56 00. Het centrum is gesloten tijdens de Carnavalsdagen. 

Reageer op dit artikel