nieuws

Gerrit Rietveld Academie ontwerpt eigen nieuwbouw

Geen categorie

De Gerrit Rietveld Academie en het (Willem) Sandberg Instituut uit Amsterdam hebben vanuit de behoefte een groter gebouw te betrekken en alle onderwijsactiviteiten op een plaats onder te brengen de besloten ontwerpwedstrijd Gerrit&Willem Do-It-Yourself uitgeschreven. Uit de teams van studenten, docenten en alumni is het idee FedLev aangewezen als winnaar.

Gerrit Rietveld Academie ontwerpt eigen nieuwbouw

 

Het winnende team FedLev bestaat bestaat uit docent Paulien Bremmer (Ned, 1968), docent Maze de Boer (Ned, 1976), student Grafisch Ontwerp Luca Carboni (It, 1986) en student Architectonisch Ontwerp Sandra Stanionyte (Lit, 1986. In hun visie worden in het nieuwe gebouw collectieve functies gedeeltelijk toegankelijk voor publiek van buiten de academie. Een verbeterde kantine wordt hierin het trefpunt. Verder komen er meer geavanceerde ruimtes voor workshops, een binnen/buiten assemblage hal, projectkamers, expositieruimtes, filmstudio, fotostudio, een openbare bibliotheek, lezing/filmzaal, een onderzoekscentrum, een auditorium, servicepunt en een dakterras voor verschillende activiteiten die kunnen worden bijgewoond door publiek.

Rietveld 

Het gebouw bestaat uit een platform, een toren en een brug. In het platform en de toren komen studioruimtes. In de bovenste verdieping van de toren komt een gedeelde foto/film studio. Op de begane grond onder het platform is ruimte voor de hout-, metaal-en Cad/Cam workshops met een assemblage hal. De gevel van de zaal kan volledig worden weggeklapt en maken het werken in de tuin mogelijk. Een openbare trap geeft toegang tot een dakterras waar een openlucht bioscoop / theater is gesitueerd.

Een aantal precieze ingrepen zijn gemaakt om het bestaande gebouw te optimaliseren. Bijvoorbeeld een extra trap aan aan de Benthem Crouwel gevel die een onafhankelijke toegang vormt voor een 24 uur project. Vijftien projectkamers zijn verspreid over de academiegebouwen. Deze kamers fungeren als tijdelijke particuliere studio’s waar studenten kunnen werken.

Het ontwerp voor het derde gebouw aan de Amsterdamse Fred. Roeskestraat wordt de komende maanden uitgewerkt. Het streven is het gebouw in september 2014 in gebruik te nemen.

Reageer op dit artikel