nieuws

Fact wint VKG Architectuurprijs 2010

Geen categorie

Fact Architects is met het project voor studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam de winnaar van de VKG Architectuurprijs 2010. De VKG Renovatieprijs ging naar de duurzame renovatie van de wijk Lewenborg in Groningen, een ontwerp van KAW architecten en adviseurs. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen door UNO Architekten en Ingenieurs.

Fact wint VKG Architectuurprijs 2010

 

Winnaar VKG Architectuurprijs 2010

De studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg, het winnende project  van Fact Architects Amsterdam bestaat uit 335 studentenwoningen. Deze tijdelijke huisvesting is samengesteld uit geprefabriceerde units. Op termijn zal het complex verhuizen naar een definitieve locatie. Uitgangspunt was een duurzame en onderhoudsarme gevel, met een kwalitatieve hoogwaardig en robuust uiterlijk. Dit is vertaald in een donkergrijze houten gevel met donkergrijze kozijnen en deuren. Duurzaamheid, detaillering en de kleurstelling hebben geleid tot de keuze voor kunststof profielen. Kunststof kozijnen leveren enorme voordelen op, zijn economisch, duurzaam en bieden een breed scala aan kleurstellingen. Met de gekozen donkere kunststof profielen en kunststof deuren is een strakke, eenduidige en moderne detaillering gerealiseerd.

Winnaar VKG Architectuurprijs 2010: Studentenwoningen Zuiderzee Amsterdam

De jury is onder de indruk van de met zorg doordachte en robuuste gevel. Het project is conceptueel sterk en goed gedetailleerd. “Over de materiaaleigenschappen is nagedacht om het gewenste beeld te bereiken. In kunststof zijn, in tegenstelling tot hout, wel dergelijke afmetingen in het zwart toe te passen onder garantie”.

Het project nam het in de eindstrijd tegen de Waterwoningen IJburg Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer en Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten.

Winnaar VKG Renovatieprijs Lewenborg Groningen

KAW architecten renoveerde in opdracht van wooncorpratie Lefier bijna vierhonderd woningen in de Groningse wijk Lewenborg. De meest in het oog springende verandering na de renovatie is de gevel. De deuren en raampartijen zijn ingezet om de samenhang van het woonblok te versterken. Waar eerst een prefab betonnen console de woningen van elkaar scheidde, is het hele gebouw nu met elkaar verbonden door een lijnenspel van ramen. De houten gevelkozijnen op de begane grond en de verdieping zijn vervangen door nieuwe kunststof exemplaren in rood, groen, blauw en wit . Door op de verdieping de prefab betonnen console die voor de woningscheidende wand zat te vervangen door een koppelstuk van geëmailleerd glas, is de horizontaliteit in het gevelbeeld versterkt.

Winnaar VKG Renovatieprijs 2010 Lewenborg

De jury is van mening dat het op deze inventieve wijze renoveren van jaren zeventig architectuur een opgave is waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. “De architect heeft gerenoveerd met respect voor de originele ideeën van de eerste architect en voegt daar een architectonisch samenbindend en versterkend element aan toe.” Ook de argumentatie voor kunststof van uit de architectuurvisie (kunststof wordt minder snel overgeschilderd, dus behoud van originele kleur en uitstraling) vindt de jury een bewijs van een goed overwogen materiaalkeuze.

Winnaar VKG Publieksprijs 2010: Renovatie woningen Rotterdamsestraat Scheveningen De woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen

Winnaar VKG Publieksprijs

De andere kanshebber voor de VKG Renovatieprijs was de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen door UNO Architekten en Ingenieurs uit Rotterdam. Dit project werd door het publiek als het beste beoordeeld. Voor de publieksprijs kwamen 500 stemmen binnen waarvan de meeste naar de twee renovatieprojecten gingen. Uiteindelijk trok het ontwerp van UNO Architekten en Ingenieurs met een verschil van slechts veertien stemmen aan het langste eind. Derde werd Architectenbureau Marlies Rohmer met de Waterwoningen in IJburg. De perfecte detaillering van de kunststof kozijnen die nauwelijks zijn te onderscheiden van de oorspronkelijke was voor het publiek de grootste motivatie.

VKG Architectuurprijs

De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee probeert de VKG op een positieve manier de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van kunststof. Naast de bestaande VKG Architectuurprijs voor nieuwbouw is dit jaar voor het eerst de VKG Renovatieprijs en de VKG Publieksprijs uitgereikt. De jury van deze editie bestaat uit Jeroen van Schooten (Meyer en Van Schooten Architecten), Robert Winkel (Mei Architecten en stedenbouwers), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect) en Albert Zegelaar (VKG).

Reageer op dit artikel