nieuws

De Slag om Nederland, Gemeentepaleizen

Geen categorie

Vanavond worden in de Slag om Nederland de nieuwe stadshuizen onder de loep genomen. Makers Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol gaan ook in deze aflevering op zoek naar de zeggenschap van de Nederlandse burger over de openbare ruimte. Vanavond tonen zij aan dat gemeentes er lustig op los shoppen met ‘onze’ creditcard.
Bekijk de video in andere formaten.

De Slag om Nederland, Gemeentepaleizen

De leegstand in Nederland is voor een groot deel te wijten aan onze politieke bestuurders. In 2010 werd bijna de helft van de nieuwbouw in Nederland gebouwd in opdracht van de overheid. Vooral gemeentes bouwen er lustig op los. Met de creditcard van de bevolking zetten zij nieuwe gemeentepaleizen neer.

Onder het mom van gemeentelijke herindeling, duurzaamheid, centralisering van ambtenaren en het nieuwe werken, worden de meest prachtige stadhuizen neergezet. De gevolgen nemen zij voor lief: lege kantoren en een gammele begroting.

De makers van het programma bezoeken drie gemeenten waar de bouw van nieuwe gemeentehuizen voor financiële problemen zorgt.

In Deventer wil de gemeente een risicovolle lening aangaan voor een duurzaam stadskantoor van 67 miljoen, terwijl ze al 200 miljoen aan schulden heeft uitstaan.

In de Utrechtse Heuvelrug zetten de bestuurders alles op alles voor een nieuw gemeentepaleis van 25 miljoen, bijna 100.000 euro per ambtenaar. De gemeente staat sinds enkele weken onder preventief toezicht van de provincie en vraagt burgers nu mee te denken over ruim drie miljoen aan bezuinigingen. Met de gemeentelijke nieuwbouw heeft de lokale financiële crisis volgens de bestuurders niet te maken.

Tenslotte spreken de programmamakers in Overbetuwe een wethouder die is opgestapt omdat hij zich niet kon vinden in de financiele risico’s die zijn gemeente wil nemen voor de bouw van een nieuw gemeentekantoor.

De Slag om Nederland, Gemeentepaleizen
VPRO, Nederland 2, Vandaag 20:25 – 21:00
Na vanavond is de aflevering te zien op www.uitzendinggemist.nl

Reageer op dit artikel