nieuws

De kunst van het wegdetailleren

Geen categorie

Keer op keer zet architectenbureau cepezed gebouwen neer die zo strak zijn dat het industrieel vervaardigde producten lijken. Zonder dat ze saai worden. Hoe doet het bureau dit? In de rubriek techniek van het februarinummer onderzoeken we cepezeds minimalisme aan de hand van het European Space Innovation Centre in Noordwijk (zh).

De kunst van het wegdetailleren

 

Dit pas opgeleverde gebouw is nog strakker en transparanter dan de andere kantoorgebouwen van het bureau. Van de straat af gezien is het net een glazen doos met dito tussenwanden, opvallend dunne vloerpakketten en een kwartrond deksel. Van voren zie je een glasgevel met een paar smalle, geanodiseerd aluminium verticale stroken. Van achteren kijk je tegen het glooiende kwartronde dak aan, dat is bedekt met sedum en een trits zonnepanelen.

Vragen

Waar zijn de installaties, vraag je je af als je naar het gebouw staat te kijken? Waar is de thermische massa? Hoe kan het dat deze doos aan de normen voldoet en een aangenaam binnenklimaat heeft, terwijl veel minder materiaal is gebruikt dan bij de meeste kantoorgebouwen het geval is?

 

Antwoorden

De ontwerpfilosofie die erop is gericht om elementen altijd meer dan één functie te geven, is één van de antwoorden. De juiste mensen in dienst nemen en de juiste partners zoeken, zijn twee andere. En dóórdetailleren, is het volgende.

Ins en outs

De ins en outs van het ontwerpproces worden besproken in het februarinummer.

 

Reageer op dit artikel