nieuws

B&W Deventer verkiest binnenstad boven Leeuwenbrug

Geen categorie

Deventer wil een duurzaam stadskantoor, dat een haveloze plek in de binnenstad zijn levendigheid terug geeft. Ondanks het feit dat kantoorgebouw Leeuwenbrug naast het station ruimte biedt voor het standskantoor, heeft het college van B&W al toestemming voor de nieuwbouw gegeven. De gemeenteraad neemt in maart haar besluit.

B&W Deventer verkiest  binnenstad boven Leeuwenbrug

Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Neutelings Riedijk Architecten en toont een compact gebouw, dat aansluit bij de stedenbouwkundige traditie van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, gangen en poorten. Compartimentering, materialen en lastenverdelingen zijn zo gekozen dat het stadskantoor in de toekomst (deels) een andere functie kan krijgen, van winkels tot verzorging.

Het voorgebouw aan het Grote Kerkhof heeft twee lagen met een kap en een sterke verticale belijning, net als de buren links en rechts: ‘de Hereeniging’ en het stadhuis. De bezoeker betreedt door de poort van het voorgebouw het Burgemeestershof en daarna het hoofdgebouw. Ook dit gebouw telt drie lagen, net als de meeste huizen eromheen. De lange verticale ramen sluiten aan bij wat vroeger gebruikelijk was en brengen het licht tot diep in het gebouw. Het daklandschap bestaat uit een regelmatig ritme van Mansardekappen en groene, platte daken.

Doorwaadbaarheid en circulatie

Lang geleden was het gebied een openbare tuin, behorend bij de kerk. Neutelings Rietdijk geeft een stukje terug aan de stad door de route tussen de twee belangrijkste pleinen, de Brink en het Grote Kerkhof, door het stadskantoor te leggen en daarnaast aan weerszijde van het stadskantoor tuinen te creëren. Haaks hierop komt een looproute die aansluit op de straatjes en steegjes naar de IJssel. Alle gebouwen van het Stadhuiskwartier zijn op de eerste etage met elkaar verbonden. De hoofdroute loopt in een cirkel rond het Burgemeestershof en sluit zo het historische stadhuis aan op het nieuwe stadskantoor.

Gevels

Stenen en filigrein gevels wisselen elkaar af. De stenen gevels bestaan uit betonstenen elementen waarin een toeslag van natuursteen verwerkt is. Om de privacy van omwonenden te waarborgen, zijn de eikenhouten kozijnen achter in de muur geplaatst. Hierdoor hebben medewerkers minder zicht op de omgeving en is de aandacht meer in het gebouw gericht.

De filigrein gevels zijn letterlijk teruggeplaatst in het gevelvlak. Ze bestaan uit glas met daarvoor een maaswerk van gietijzer. De filigrein gevel van het voorgebouw aan het Grote Kerkhof kan bovendien open gevouwen worden.

Iconografie

In Nederlandse stadhuizen zijn vaak iconen van de vier deugden in hout of steen afgebeeld: Prudentia, Justitia, Temperantia en Fortitudo. In het ontwerp zijn de symbolen van Prudentia in bewerkte vorm terug te vinden: de spiegel, een boek en slang.

3D-filmpje

 Deventer.nl/stadhuiskwartier

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels