nieuws

Bijzondere monumenten

Geen categorie

Niet alleen Londen krijgt een bijzonder monument, een tempel voor atheïsten ook Nederland doet een duit in het zakje met een Social Media monument voor ‘fans van Nederland’.

Bijzondere monumenten

 

 

 

 

Het ‘sociale colosseum’ is een idee van Laurens Eckebus en Arjan Mens (Pretty Social). Het gevaarte krijgt een diameter van 25 meter en een hoogte van 4 meter. Via verschillende buddy-icoon ingangen kunnen bezoekers een rondje maken om de duizenden profielfoto’s die op de wand worden afgebeeld te bekijken. Er is in de ‘arena’ en plek voor een miljoen mensen die zich graag laten vereeuwigen en die op Facebook (en later ook Hyves) aangeven dat ze ‘Nederland leuk vinden’.

 Monument voor Facebookers 

De eerste zorg van de initiatiefnemers is dat genoeg mensen zich aanmelden. Daarnaast zijn ze bezig om gebruik van te maken van een app die ervoor zorgt een boodschap achter de foto te lezen. Waar het monument komt te staan is nog onduidelijk. Eckebus en Mens staan open voor suggesties. “We hopen op De Dam in Amsterdam maar ook Utrecht en Rotterdam zijn prima locaties.”

  

Aanmelden kan vanaf vandaag. Het enige wat je hoeft te doen is Nederland ‘leuk vinden’. Ga daarvoor naar www.nederlandvindikleuk.nl

Atheïstentempel

Ook in Londen zijn nog premature plannen voor een tempel voor atheïsten. De Britse filosoof Alain de Botton, bedenker van de tempel, wil hiermee tegenwicht bieden aan het “agressieve en destructieve” atheïsme van bijvoorbeeld Richard Dawkins en Christhoper Hitchins.

In de Britse krant The Guardian zegt De Botton: “Normaliter is een tempel voor Jezus, Maria of Boeddha, maar je kan ook een tempel bouwen voor iets dat positief of goed is. Dat kan een tempel zijn voor liefde, vriendschap, kalmte of perspectief. Door Richard Dawkins en Christopher Hitchins is atheïsme bekend komen te staan als een destructieve kracht. Maar er zijn veel mensen die niet geloven en zich evenmin agressief gedragen ten opzichte van religies.”

Het plan kent voor- en tegenstanders. Zo is Dawkins faliekant tegen het plan. Volgens hem hebben atheïsten geen tempel nodig. Hij vindt dat het geld beter aan andere doeleinden besteed kan worden. Religieuzen zijn wel enthousiast over het plan van De Botton.

Bron: AD/The Guardian

Reageer op dit artikel