nieuws

BIG maakt winnende ontwerp Kimball Art Center, Utah

Geen categorie

BIG + Architectural Nexus + Dunn Associates + VBFA + Envision Techniek + Big D maakten het winnende ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van het Kimball Art Center in Park City, Utah, USA. Het bureau versloeg hiermee de inzendingen van Brooks + Scarpa Architecten, Sparano + Mooney Architectuur, Will Bruder + Partners Ltd, en Tod Williams Billie Tsien Architecten.

BIG maakt winnende ontwerp Kimball Art Center, Utah


BIG maakte een iconisch gebouw dat dient als eerbetoon aan het vroegere mijngebouw dat in 1980 volledig afbrandde. Het gebouw is geïnspireerd op de stedelijke ontwikkeling van
Park City, de locatie en de geschiedenis van de mijnbouwstad. Het gebouw moet het middelpunt voor het leven op Main Street worden. Het gebouw wordt naast tentoonstellingen en evenementen ook voor onderwijsdoeleinden gebruikt.

 

De hoogte van het nieuwe Kimball Art Center komt overeen met de hoogte van het voormalige, naburige coalitiegebouw. De voetafdruk en de lagere galerij zijn richting Main Street en het grid van de stad geplaatst. Wanneer het gebouw hoger wordt draait het richting Heber Avenue om bezoekers te verwelkomen. Ook de gevel verwijst door zijn massief gestapelde houten elementen naar de rijke mijnbouwgeschiedenis van de stad.

De draaiende gevel omvat een continue draaiende spriaaltrap die de bezoekers vanaf de begane grond naar het dakterras leidt. Tussen de twee galerieën is een restaurant gepland die uitkomt in de beeldentuin op het dak van het bestaande, historische Kimball Art Center.

Dit bestaande gebouw is omgezet in een educatief centrum, als aanvulling op het nieuwe Art Center. Het hart bestaat uit een extra hoog flexibel auditorium voor filmvoorstellingen en tentoonstellingen. In de zomer opent de gevel naar Heber Avenue en toont zo de binnenactiviteiten. Het dak van het bestaande gebouw is voorzien van thermische zonne-panelen die zijn verborgen door inheemse planten.

BIG Utah 

Het nieuwe gebouw gaat voor zijn energiebehoefte gebruik maken van de natuurlijke bronnen en het klimaat van Park City. Royale dakramen en grote raamstroken zorgen door hun diffuus daglicht voor verminderende energiekosten. Bedienbare dakramen regelen daarnaast de natuurlijke ventilatie. Een diep in de grond geboorde gekoppelde warmtewisselaar onttrekt warmte uit het circulerende water in de winter of zorgt voor koeling in de zomer.

Het Kimball Art Center is onder meer de thuisbasis van Sundance House tijdens het jaarlijkse Sundance Film Festival. Het centrum deed een oproep onder een internationale groep architecten voor een ontwerp voor een nieuw interieur en renovatie van het bestaande gebouw en voor nieuwbouw. Het winnende ontwerp van BIG werd niet alleen door de jury uitgeroepen als winnaar, ook de bezoekers van het centrum spraken hun voorkeur uit voor dit ontwerp. De bouw start naar verwachting medio 2013, de oplevering is in 2015.

Reageer op dit artikel