nieuws

Meest gelezen nieuws 2012

Geen categorie

Onderstaand een overzicht van wat jullie het belangrijkste nieuws in 2012 vonden. Het nieuwsoverzicht begint bij architecten die hun boosheid uitten over de grootscheepse verbouwing en renovatie van het Hilton Hotel in Rotterdam. Het eindigt met het treurige bericht over het overlijden van Oscar Niemeyer op 104-jarige leeftijd.

Meest gelezen nieuws 2012

Jaaroverzicht gerangschikt per maand

Renovatie Hilton

Januari

Architecten boos over renovatie Hilton Maaskant
Diverse architecten uitten hun boosheid over de grootscheepse verbouwing en renovatie van het Hilton Hotel in Rotterdam. Het ontwerp van Hugh Maaskant uit 1963 is een van de laatste luxueuze interieurs uit de jaren zestig. Behalve dat de ingang naar de zijkant wordt verlegd, zal het interieur voor een groot deel worden gestript en krijgen andere delen een facelift.

 Stadskantoor Deventer 

Februari

 Alternatief plan voor stadskantoor Deventer
Beleggingsmaatschappij Select BV stuurde in februari een brief aan het college van BW van de gemeente Deventer waarin ze een alternatief plan ontvouwt voor de kostbare geplande nieuwbouw van een stadskantoor. Het bestaande plan gaat uit van een door Neutelings Riedijk ontworpen gebouw in het historische centrum van de stad. Het voorgestelde alternatief bestaat uit de verduurzaming van de bestaande Leeuwenbrug, een hoogbouw pal naast het trein- en busstation van Deventer.

 Caldenborgh 

Maart

 Kraaijvanger ontwerpt museum voor Joop van Caldenborgh
De kunstcollectie van Joop van Caldenborgh is wellicht vanaf 2014 publiek toegankelijk. Architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger ontwierp een museum voor de grootste en meest spectaculaire particuliere verzameling van Nederland.

 Lelijkste plek

April

 Tien lelijkste plekken van Nederland
Het televisieprogramma de Slag om Nederland nomineerde tien lelijke locaties in Nederland voor haar verkiezing ‘De Lelijkste Plek van Nederland’. In mei volgde de uitslag: Winkelcentrum Stokhorst in Enschede is verkozen tot de lelijkste plek van Nederland.

 btw 

Mei

 Hogere btw leidt nu al tot problemen nieuwbouw
Ontwikkelaars en bouwers toonde in mei hun onrust over de voorgenomen btw-verhoging naar 21% lbij nieuwbouwkopers. Ook mensen die onlangs een nieuwe woning hebben gekocht, worden straks geconfronteerd met duizenden euro’s extra btw-afdracht. Bouwend Nederland, NEPROM en NVB pleiten daarom voor overgangsmaatregelen. Voor wie onder het oude btw-tarief een nieuwbouwwoning heeft gekocht, zou dit tarief moeten blijven gelden.

 Badboot 

Juni

 Antwerpse badboot te water
In juni was het zover, toen werd het casco van de Antwerpse Badboot te water gelaten op de scheepswerf in Maasbracht. Begin augustus zette de Badboot koers richting het Antwerpse Eilandje in het Kattendijkdok. Inmiddels is het drijvende openlucht zwembad van 1200 m2 opgeleverd en kunnen bezoekers genieten op het ontwerp van Sculp(IT) Architecten.

 Van Dongen 

Juli

 Frits van Dongen verlaat de Architekten CIE
Frits van Dongen verliet deze zomer de Architekten CIE. Hij begon een eigen bureau met Patrick Koschuch.

 Hoogstad

Augustus

 Jan Hoogstad bindt strijd aan met RGD
Jan Hoogstad protesteerde tegen de wijze waarop de RGD omgaat met de renovatie van het VROM-gebouw in Den Haag, zijn bekendste werk. De 82-jarige Rotterdamse architect wil graag nauw betrokken worden bij de grootscheepse opknapbeurt van het ruim twintig jaar oude gebouw, de RGD vindt dat iedereen aanspraak moeten kunnen maken op de opdracht.

 Bibliotheek

September

 Parel op de kroon voor Universiteitsbibliotheek
In de nazomer opende de vernieuwde Universiteits Bibliotheek Binnenstad (UBB) en studiecentrum van de Universiteit Utrecht haar deuren. Het voormalige paleis van koning Lodewijk Napoleon aan de Drift uit 1807 onderging een renovatie en herbestemming in twee fasen: in 2009 is de eerste fase opgeleverd. Onlangs is het complex voltooid. Het huisvest 14 kilometer collectie, 750 studieplaatsen, een fietsenkelder en als parel op de kroon het restaurant Lodewijk.

Printer

Oktober

 3D printer binnen ieders bereik
Print je eigen sieraden, servies of kleding: 3D-printen komt steeds dichter binnen het bereik van de consument. Ontwerpstudio Freedom of Creation, pioniers op het gebied van deze techniek, sloeg de handen ineen met de Bijenkorf en een Britse fabrikant en stelde een 3D-printer beschikbaar aan de ontwerper met het meest originele idee.

 Winnaars ARC 

November

 Winnaars ARC12 bekend
Op 22 november maakten we in Rotterdam de winnaars bekend van de ARC12 Awards, een initiatief van de redactie van de Architect. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur en Architectuur. Daarnaast is een Oeuvreprijs uitgereikt aan Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van ARCAM. Met de prijzen wil de redactie jonge en gerenommeerde ontwerpers een podium bieden om zich op te profileren.

Niemeyer

December

 Pioneer moderne architectuur overleden
In Rio de Janeiro overleed op 5 december de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer op 104-jarige leeftijd.

Reageer op dit artikel