nieuws

Meest bekeken projecten 2012

Geen categorie

Het meest bekeken project van 2012 is Coffeeshop Hi/Lo in Utrecht. Workshop of Wonders ontwierp een eigentijdse en hoogwaardige horecagelegenheid, met een Arabisch tintje. Onderstaand een overzicht van de projecten waarnaar de meeste bezoekers nieuwsgierig waren.

Meest bekeken projecten 2012

 

 

 

De Top Tien

 

Coffeeshop Workshop of Wonders 
Fotograaf Kasia Gatkowska

1. Coffeeshop Hi/Lo in Utrecht
De eerste nieuwe coffeeshop in Utrecht in 20 jaar, gevestigd aan de Croeselaan, is door Workshop of Wonders ontworpen als een eigentijdse en hoogwaardige horecagelegenheid, met een Arabisch tintje. De naam Hi/Lo is in het interieur vertaald naar twee sferen, een helderwitte hemel en een mysterieuze hel.

Loopgraafbrug

2. Loopgraafbrug op Fort de Roovere
ROAD architecten heeft een onzichtbare brug ontworpen voor verdedigingswerk Fort de Roovere in Halsteren. Bezoekers betreden het fort zoals Moses door het water loopt.

Huizen
Fotograaf John Lewis Marshall

3. Woonhuis in Huizen
Op een historisch agrarisch perceel te midden van hooilanden en bossen ligt deze villa. Hoewel in de tijd het plot is begroeid met enkele kleine bomen, heeft het nog steeds het oorspronkelijke karakter van het open veld. Het woonhuis door de nieuwegeneratie architecten ingebed in een kunstmatige heuvel.

Eye
Fotograaf Iwan Baan

4. Eye Filminstituut in Amsterdam
Op de noordoever van het iJ in Amsterdam is het eerste publieke gebouw opgeleverd: het Eye Filminstituut. Het museum verwacht ongeveer 230.000 bezoekers per jaar. De ambitie is dat het instituut uitgroeit tot een inspirerende culturele ontmoetingsplek. Delugan Meissl Associated Architects tekende voor het ontwerp.

Mas
Fotograaf Sarah Blee

5. MAS in Antwerpen (B)
Tussen de oude dokken in het hart van het Eilandje in Antwerpen staat het Museum Aan de Stroom (MAS). Deze zestig meter hoge toren, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten,  is van verre al te zien. Het gebouw is te vergelijken met een stapel van koffers vol met verleden en historische objecten. Elke koffer is een kwartslag gedraaid, zodat een spiraalroute is ontstaan. Deze route wordt benadrukt door een gevel van gegolfd glas.

Mei_Kabouters
Fotograaf Jeroen Musch

6. Kaboutergarage Almere-Buiten
Een parkeergarage die niet de allure heeft van een blok beton en waarin je niet bang hoeft te zijn als de avond valt? Dat is mogelijk. Mei architecten verwerkte het groene karakter van Almere-Buiten, met z’n windmolens en rietkragen, in een innovatief ontwerp. In een brief, geadresseerd aan de redactie van de Architect, vertelt projectarchitect Robert Winkel waarom tuinkabouters en bloempotten de gevel van de parkeergarage sieren en hoe de geveldelen zijn gemaakt. “Het is een garage om van te houden”, aldus de architect.

RIVA
Fotograaf Michael van Oosten

7. Café restaurant Riva Amsterdam
Een plafond met een dynamiek zo golvend als het water van de Amstel rondom, dat is het eerste wat je ziet en voelt wanneer je café-restaurant Riva betreed. Het Amsterdamse bureau HEYLIGERS design + projects tekende voor het interieurontwerp.

Kazerne
Fotograaf Jannes Linders

8. Kromhout kazerne in Utrecht
Een kazerne associeer je niet met een transparant en fris kantorenpark. Toch is dat met de nieuwe Kromhout kazerne middenin Utrecht het geval. Het consortium Komfort heeft middels een DBFMO-contract op een terrein van negentien hectare een nieuw complex neergezet voor meer dan drieduizend werknemers van Defensie. Meyer en van Schooten Architecten kregen de opdracht voor het architectonisch ontwerp. Het stedenbouwkundige en landschapsontwerp is in samenwerking met Karres en Brands landschapsarchitecten gemaakt.

Zumthor
Fotograaf Walter Mair

9. Bruder-Klaus-kapel in Wachendorf
In het glooiende Eifellandschap ontwierp de Zwitserse architect Peter Zumthor een kapel ter ere van de vijftiende-eeuwse heilige Bruder Klaus. Ondanks zijn ongewone architectuur sluit de kapel aan bij zijn omgeving. De ervaring van de geëxtrudeerde vijfhoekige plattegrond wordt voorbij de driehoekige entree volledig omgekeerd. Harde hoeken maken plaats voor een vloeiende ruimte waar licht en geluid worden geabsorbeerd door de textuur van de wanden en de bezoeker zichzelf kan horen denken en bidden.

Hadid

10. Aquatics Centre Olympisch Zwembad Londen 2012
Het Aquatics Centre, een ontwerp van Zaha Hadid Architects wordt tijdens de Olympische Spelen gebruikt voor zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen en de moderne vijfkamp. Ook tijdens de Paralympische Spelen zal er worden gezwommen. Het complex bevindt zich aan de zuidoostelijke kant van het Olympic Park.

Reageer op dit artikel