nieuws

Kritische vragen architectuurbeleid Rotterdam

Geen categorie

Brenda Dirkse van D66 Rotterdam heeft in een brief aan het College van B&W kritische vragen gesteld over het architectuurbeleid. Aanleiding vormt het verloop van de architectuurprijsvraag van UVastgoed en hoe dit past in de de nota ‘Architectuur en Rotterdam’. Hierin staat dat architectuur en de samenwerking tussen partijen van essentieel belang is om van Rotterdam een aantrekkelijke stad te maken.

Kritische vragen architectuurbeleid Rotterdam

 

De aanleiding

In 2010 zijn vijf architectenbureaus uitgenodigd deel te nemen aan prijsvraag van UVastgoed voor het ontwerp voor een woontoren in het Baankwartier. De gemeente Rotterdam was betrokken bij de prijsvraag maar was niet officieel een van de uitschrijvers. In juli van dat jaar werd bekend dat Casanova+Hernández Architecten de winnaar van de prijsvraag was. Na de vakantieperiode werd het bureau uitgenodigd voor vervolggesprekken en het doen van een offerte voor de verdere ontwikkeling van de woontoren waarvan UVastgoed vanaf het begin aangaf het project te realiseren. In 2011 werd ontwikkelaar BAM betrokken bij het project en hebben de architecten opnieuw een offerte uitgebracht, ditmaal aan BAM. BAM liet vrijwel direct weten geen gebruik te willen maken van hun diensten en gaf aan desondanks verder te gaan met het project. Daartoe schakelde zij een ander architectenbureau in om het ontwerp ‘over te nemen’ en verder te concretiseren. Momenteel loopt een bodemprocedure van Casanova+Hernández Architecten, over de schending van auteursrechten, tegen BAM en het andere architectenbureau. Hierover zal de rechter binnenkort een uitspraak doen.

D66 Rotterdam

Volgens de D66 Rotterdam staat dit verhaal, gezien de signalen die de partij ontvangt, niet op zichzelf. In de brief vraagt zij antwoord op een aantal kritische vragen die onder meer gaan over de rol van het college bij de uitvoering van de prijsvraag, over de overeenkomst tussen UVastgoed en BAM Woningbouw, welke bedragen hiermee zijn gemoeid en de rol van de BAM ten opzichte van Casanova+Hernández.

Daarnaast vraagt zij opheldering over hoe het college denkt kwaliteitsbewust invulling te willen geven aan ‘Goede architectuur door inspirerend opdrachtgeverschap’ een hoofdstuk in de Rotterdamse Architectuurvisie. Hoe denkt het college over de verschillende rollen van betrokken partijen. Welke waarde hecht het college hieraan? Wat is de invloed op de architectonische kwaliteit indien architecten worden uitgeschakeld in het proces. Daaruit voortvloeiende komt de vraag of het college de ontwikkeling herkent dat projectontwikkelaars en aannemersbedrijven steeds vaker de rol van de architect overnemen. Hoe ziet het college de toekomst dan van Rotterdam als architectuurstad en de stad waar jonge architecten een kans krijgen.

Lees de brief met alle vragen van Brenda Dirkse

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel