nieuws

5e IABR succesvol afgesloten en 2014 in de maak

Geen categorie

Deze maand is met de afsluiting van de tentoonstelling ‘Making City Istanbul’ de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) officieel beëindigd. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de 6e editie ‘URBANbyBATURE’, die in mei 2014 opent, begonnen.

5e IABR succesvol afgesloten en 2014 in de maak

 

 

De 5e IABR was een oproep aan alle betrokkenen, bestuurders, beleidsmakers, politici, ontwerpers en burgers, om in nieuwe allianties en opgavegericht aan de slag te gaan. Zoals het er naar uit ziet wonen er, rond midden van deze eeuw,  wereldwijd meer dan twee maal zoveel mensen in de stad als nu. Zji zullen daar meer dan 90 procent van onze welvaart produceren. De vijfde editie van de IABR ‘Making City’ stelde daarom de vraag of we eigenlijk wel goed weten hoe we voor zoveel mensen stad moeten maken. Hoe kan de stad op een duurzame manier de brenger van welvaart blijven met gelijke kansen voor al haar bewoners?

De IABR voegde de daad bij het woord en sloot tijdelijke allianties met lokale partijen en stadsbesturen en werkte aan concrete projecten in het Rotterdam Central District, een stadspark en eco-corridor in Istanbul en een stedelijk plan voor de noordoostvleugel van São Paulo. En met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu werkte de IABR aan zeven grote ruimtelijke opgave in Nederland. 

Succes

De tentoonstellingen en andere programma’s, in Nederland, Turkije en Brazilie, werden door 132.600 mensen bezocht. Bijna 3 miljoen mensen keken en luisterden naar de tv- en radioprogramma’s van de samenwerking tussen VPRO en IABR ‘Leve de stad’.

6e IABR

De 6e IABR heeft als titel URBANbyNATURE en opent in mei 2014. Landschapsarchitect Dirk Sijmons is benoemd tot curator. Zijn uitgangspunt is dat we onze ecologische problemen alleen kunnen oplossen als we onze stedelijke problemen oplossen.

In 2014 zal het ‘natuurlijke’ karakter van het stadslandschap als leefgebied van de mens centraal staan. Door naar de stad te kijken door de lens van de landschapsarchitectuur en haar te besturen als een metabolisme, wil de 6e IABR haar stofstromen – water, energie, data, voedsel, afval en cargo.- analyseren en zo nieuwe manieren aanboren om haar infrastructurele ontwikkeling duurzaam te plannen en te ontwerpen.

Reageer op dit artikel