nieuws

Stedelijk Museum Amsterdam als ontmoetingsplek

Geen categorie

Het Stedelijk Museum is een van de belangrijkste ontmoetingsplekken in Amsterdam. Na een verbouwing die bijna een decennium duurde, is het eindelijk weer open. Het eerste wat opvalt in het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten is het sterke contrast tussen oudbouw en nieuwbouw. Tegen de decoratieve neonrenaissancegevels van de oudbouw staan de gladde glimmende gevels van de uitbreiding.

Stedelijk Museum Amsterdam als ontmoetingsplek

 

Benthem Crouwel realiseerde een grote witte constructie die boven de nieuwe publieke entreehal lijkt te zweven. In deze ruimte zijn het auditorium, de expositieruimtes en de kantoren opgenomen. Ondergronds is een nieuwe tentoonstellingszaal van 1100 vierkante meter gerealiseerd. Het contrast wordt versterkt doordat de volledig witte uitbreiding geheel losstaat van zowel de grond als de oudbouw.

 Stedelijk

In de entreehal bevinden zich de kassa, naast de winkel en het restaurant en de overige publieke voorzieningen. Het restaurant is door Concern ingericht met onder andere polyester beton banken die diagonaal zijn geplaatst en buiten gewoon doorlopen. Evenals het in de oudbouw gerealiseerde cafe overheersen de kleuren rood, wit en grijs. De achterwand van het restaurant loopt door in de hal en is bekleed met een verticale tuin van Petra Blaisse in de vorm van een driedimensionaal wandkleed, waarin schetsen van Mels Crouwel, technische tekeningen en inheemse planten als motieven zijn verterkt.

Lees het volledige artikel van Harm Tilman in de Architect van november 2012.

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel