nieuws

Drie winnaars voor studentenprijsvraag WoodChallenge

Geen categorie

Studentenprijsvraag WoodChallenge heeft dit jaar maar liefst drie eerste prijswinnaars.
Dit om recht te doen aan de verschillende types inzendingen. Volgens de jury steken de individuele kwaliteiten van de winnaars duidelijk uit boven die van de andere zestien inzendingen.

Drie winnaars voor studentenprijsvraag WoodChallenge

De winnaars zijn Wouter van Leen (Hogeschool Amsterdam), Tunis Hoekstra (Technische Universiteit Delft), en Eelko Kroon (Technische Universiteit Delft).

WoeSL – Wouter van Leen

Uit het juryrapport: Wouter heeft een kinderstoel gemaakt, met aandacht voor het kind (bewegingen in verschillende richtingen). Maar ook voor de ouder (die het stoeltje moet schoonhouden en van stand veranderen) en voor alle anderen die er naar kijken (een genot voor het oog). Door het gebruik van hout heeft de maker de minimalistische vorm met mooie rondingen mogelijk weten te maken en heeft het geheel een heel natuurlijke vertrouwde uitstraling gekregen. De afwerking is van een hoog niveau. Dit ontwerp draagt bij aan een goed imago van hout in een voor hout niet gebruikelijke toepassing. Er is met veel passie en vakmanschap aan het ontwerp gewerkt.

Het verval gekoesterd – hergebruik ruïne steenfabriek ‘De Liesbosch’ – Eelko Kroon

 

Uit het juryrapport: Buitengewoon stoer om hout toe te passen op een voormalige steenfabriek. Het ontwerp is prachtig, passend in het landschap en de vernieuwing maakt van het oude een geheel nieuwe werkelijkheid. De licht gevouwen, moderne kap van gelamineerde spanten koestert de oude gewelven. Het zwarte, met houten latten beklede dak kapselt de functie in zonder te gekunsteld te zijn. De jury is onder de indruk van de inzending, die goed doordacht, gedocumenteerd en uitgewerkt is. Eelko heeft de eigenschappen van hout weten te duiden en op de juiste plaatsen ingezet. De uitwerking is dusdanig gedetailleerd dat een aannemer zo aan de slag kan.

Stapelen met houtskeletbouw – Tunis Hoekstra

  

Uit het juryrapport: De inzending van Tunis is praktijkgericht en biedt een zeer bruikbare oplossing voor een duidelijk dilemma: hoe kan ik voldoende schrankstijfheid garanderen als ik houtskeletbouw in meerlaagse vorm ga toepassen? Dit rekenprogramma kan de onzekerheid bij constructeurs en opdrachtgevers wegnemen en opent de weg naar meer houtskeletbouw. De jury raadt Tunis aan zijn onderzoeksresultaten goed te promoten, want dit soort rekenwerk verkoopt zich, ondanks het belang ervan, niet vanzelf. Het winnen van de WoodChallenge 2012 is ongetwijfeld een zet in goede richting.

  Reageren? mail de Redactie Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel