nieuws

Wiegerinck ontwerpt Groenhorst Velp

Geen categorie

Een samenwerkingsverband van Wiegerinck architectuur stedenbouw, DWA Installatie- en Energieadvies, JVZ Raadgevend Ingenieursburo en Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur ontwerpt de renovatie en uitbreiding van Groenhorst Velp.

Wiegerinck ontwerpt Groenhorst Velp

 

Groenhorst Velp biedt VMBO, MBO en Cursus- en Contact-onderwijs in de groene sector. In alle opleidingen is het leren in de praktijk een belangrijk onderdeel. Met de door Wiegerinck ontworpen renovatie en uitbreiding transformeert de school zich naar een groene school aan de rand van de Veluwe.

Twee percelen

De bestaande school ligt verscholen achter woonbebouwing aan de noordoost-grens van Velp en de Veluwe. Door het aankopen en vrijmaken van twee percelen aan de provinciale- (Beuken) weg krijgt de school een groen voorterrein en een zichtbare plek in Velp.

Groenhorst Velp 

De school wordt uitgebreid met een nieuw bouwdeel van 1100 vierkante meter dat de vrijstaande gymzaal verbindt met het oudste bouwdeel van de school. Dit bouwdeel wordt ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd en de nieuwe gevel wordt doorgezet over de nieuwbouw. De school krijgt zo één nieuw gezicht.

Hoofdingang

In de nieuwbouw leidt een nieuwe hoofdingang naar de dubbelhoge aula met een omloop op de eerste verdieping. Vanaf deze omloop kijk je de aula in, is er uitzicht over de schooltuin en bereik je de theorielokalen op de eerste verdieping van nieuw- en oudbouw.

Praktijklokalen

Alle praktijklokalen liggen op de begane grond en grenzen aan bijbehorende praktijkruimtes op het buitenterrein. De praktijkruimte voor ‘dier’onderwijs sluit aan op de dierenweide.. Bloemschikken ligt met een winkeltje aan het entreeplein en het lokaal voor kooklessen krijgt een uitgifte naar de aula. De bestaande kas op het terrein blijft gehandhaafd en wordt omgeven door een assortimentstuin.

Groenhorst Velp 

Gevels

De onregelmatig gelede gevels krijgen een huid van roestbruin Cortenstaal. Dit onderhoudsvrije, robuuste materiaal met een natuurlijke uitstraling en warme kleur sluit naadloos aan bij de eigenschappen van deze school. De gymzaal wordt volledig voorzien van een begroeide gevel.

De cortenstaal-gevel is demontabel en eenvoudig recyclebaar. Met de verbeterde isolatie en natuurlijke houten kozijnen wordt het een slim , onderhoudsarm en duurzaam gematerialiseerd gebouw met een uitstraling die zowel opvalt als opgaat in de groene omgeving.

Interieur

Ook in het interieur worden zo weinig mogelijk verschillende materialen toegepast. Uit oogpunt van materiaalbesparing , rendement van de vloerverwarming, robuustheid en onderhoudskosten worden vrijwel alle betonnen vloeren gepolijst en in het zicht gelaten.

Een warmte- koude opslagsysteem in de bodem met lage temperatuurverwarming in de betonnen vloeren verzorgt de verwarming en koeling van de school. In elke ruimte kunnen ramen open. Voor de dagen waarop dit niet mogelijk is zorgt een op CO2-niveau gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning op een energiezuinige manier voor een frisse school.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels