nieuws

Vlaardingen doet voorstel maatregelen woningmarkt

Geen categorie

B&W Vlaardingen wil woningen mogen toewijzen op basis van leefbaarheid; een hogere inkomensgrens voor sociale huurwoningen; en geen verplichte verkoop van corporatiewoningen in herstructureringsgebieden. Dat schrijft zij in een brief aan de landelijke politieke woordvoerders op het gebied van wonen.

De gemeente verwacht een toename van kwetsbare wijken te kunnen voorkomen als zij woningen op basis van leefbaarheid mag toewijzen; de hogere inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet de kansen voor starters verbeteren; en de verplichte verkoop van corporatiewoningen in herstructureringsgebieden beschouwt zij als ondermijnend. Wanneer huurders het kooprecht opeisen, wordt grootschalige renovatie of sloop en nieuwbouw namelijk bijna onmogelijk.

Veel sociale huurwoningen

Vlaardingen heeft na Rotterdam en Amsterdam het grootste aandeel sociale huurwoningen in Nederland. Dit zijn vooral verouderde flats uit de jaren ‘50. De gemeente heeft daarnaast een lager aanbod van duurdere appartementen en eengezinswoningen dan in vergelijkbare steden. Samen met de woningcorporaties werkt zij aan leefbare wijken met een goede woningvoorraad die tegemoet komt aan de vraag van inwoners. Vlaardingen kan daarbij niet rekenen op subsidies.

Reageer op dit artikel