nieuws

Perikelen rond stadions in Rotterdam en Liverpool

Geen categorie

Gaan er in Rotterdam en bij de KNVB steeds meer stemmen op om een nieuwe Kuip te bouwen, in Liverpool kiest men voor behoud van het huidige stadion. Een verbouwing en uitbreiding moet er voor zorgen dat meer fans een plek vinden om naar de verrichtingen van hun club op Anfield Road te kijken.

Perikelen rond stadions in Rotterdam en Liverpool

 

 

Rotterdam

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen benadrukte na afloop van de wedstrijd Nederland-Andorra dat hij voorstander is van de bouw van een nieuwe Kuip.

 VolkerWessel Kuip

Het consortium VolkerWessels met daarin onder meer Meyer en Van Schooten Architecten, is gekozen als partner voor de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam. Behalve 63.000 zitplaatsen en een schuifdak komen er 100 skyboxen en een parkeergarage voor 1500 auto’s in én onder De Kuip. De bouw van het nieuwe stadion begint in 2016.

“We komen hier graag, want qua sfeer vind ik De Kuip hét voetbalstadion van Nederland. Maar als het begint te regenen, zijn de toeschouwers meteen nat. Bovendien heb je te maken met verkeers- en parkeerproblemen. Als de Engelsen in staat zijn afscheid te nemen van Wembley, dan vind ik dat wij hier ook serieus naar moeten kijken”, aldus Van Oostveen.

Rotterdamse Kuip

De komst van een nieuwe Kuip in Rotterdam is niet nodig, vindt de initiatiefgroep ReddeKuip.nl. Een gezelschap, waaronder Adriaan Geuze en Joris Molenaar, bouwkundigen en ondernemers komt met een nieuw plan, dat uitgaat van behoud van het monumentale stadion van Feyenoord. Met behulp van vijzeltechniek kan het dak worden opgetild, waarna een al vooraf gebouwde derde stadionring kan worden ingeschoven. De capaciteit gaat dan van 51.000 naar maximaal 66.000 stoelen. Ook het aantal business-ruimtes stijgt, van 40 naar 120 tot 240. Inmiddels zijn de gesprekken gestaakt en kiest Rotterdam voor nieuwbouw op Varkensoord..

Liverpool

Maar daar wringt dus de schoen. Niet alle Engelsen willen afscheid nemen van ‘hun’ stadion. Zo heeft Liverpool besloten het stadion aan Anfield Road te verbouwen en te vergroten.

Daarmee zijn plannen voor een nieuw stadion definitief van de baan. Om de verbouwing mogelijk te maken moet Liverpool wel omliggend land kopen en een bouwvergunning krijgen. Tot die tijd blijft het bij een voornemen.

Anfield Road Liverpool Stadion 

Er was acht jaar onduidelijkheid over de toekomst van Anfield. De club was al eens dicht bij nieuwbouw en had al een ontwerp voor het stadion, maar de toenmalige eigenaars vonden de kosten toch te hoog. De huidige, Amerikaanse eigenaren van de ‘Reds’ vinden het in deze tijd echter niet verstandig een volkomen nieuw stadion te bouwen om vijftienduizend extra zitplaatsen te realiseren.

Renovatie van Anfield zou zo’n 185 miljoen euro kosten, een nieuw stadion het dubbele.

 

Reageer op dit artikel