nieuws

Nauwe samenwerking musea vanwege bezuiniging

Geen categorie

De musea in Nederland gaan nauwer samenwerken. Ze geven daarmee gehoor aan een advies in het rapport Musea voor Morgen, dat maandag is verschenen. Zo zullen ze collectiebeleid, onderzoek, bruikleen en tentoonstellingen meer op elkaar afstemmen.

Nauwe samenwerking musea vanwege bezuiniging

 

 

 

Met dat advies komt een commissie die heeft onderzocht hoe de musea in Nederland het hoofd kunnen bieden aan de bezuinigingen die de overheid hun heeft opgelegd.

De commissie, onder leiding van Irene Asscher-Vonk, werd in juli in het leven geroepen door de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea.

Volgens emeritus hoogleraar sociaal recht Asscher-Vonk kunnen musea het publiek veel beter bedienen door verregaande samenwerking. “We roepen musea op om actief te zoeken naar samenwerkingspartners, zowel in als buiten de museale wereld. Musea vertegenwoordigen een grote maatschappelijke waarde; die waarde is in het geding”, aldus de commissievoorzitter. “Er is meer oog nodig voor samenwerking en synergie, in het belang van het publiek en de samenleving.”

Beide verenigingen reageren positief op het advies, zo bleek maandag op hun ledenvergaderingen. De achterban wil snelle en concrete resultaten.

ANP

Reageer op dit artikel