nieuws

Massaal protest tegen Haags cultuurpaleis

Geen categorie

Het protest tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag begint massale vormen aan te nemen. Slechts enkele dagen nadat er op internet een petitie is gezet, hebben al meer dan 2.000 mensen hun afkeur van het plan uitgesproken.

Massaal protest tegen Haags cultuurpaleis

 

 

 

 

Hieronder zijn een groot aantal prominente Hagenaars als presentatrice Paula Udondek, kunstenaar Frans de Leef, programmamaker Wim de Bie, Vera Yanovshtchinsky, hoogleraar economie dr. Alfred Kleinknecht, kunstenaar Marnix Rueb en een paar voormalige raadsleden.

Andere kijk

‘Ik heb de hoop dat de politiek daardoor ziet dat het publiek een andere kijk op de zaak heeft, dan hun kijk’, zegt de Hans van Beek van Atelier PRO. Hij is een van de initiatiefnemers van de werkgroep Dooievaar. Die streed in de jaren zeventig met succes tegen de aanleg van een ov-verbinding op poten via de Koekamp. De bouw van een nieuw groot cultuurpaleis op het Spui is reden om opnieuw in actie te komen.

Van Beek wijst erop dat de eerste plannen voor dat Spuiforum, zoals de gemeente het officieel noemt, dateren van vijf jaar geleden. Inmiddels zijn de omstandigheden mede als gevolg van de economische crisis drastisch veranderd. ‘Maar de politiek zet het door. De buitenwereld vraagt zich daarom af of men gek is geworden’, zegt de architect. Hij noemt het cultuurpaleis ‘het verkeerde gebouw op de verkeerde plek, op het verkeerde moment.’

Nieuwe uitgaansplek

Het Spuiforum moet op de plek van de huidige theaters aan het Spuiplein komen en moet volgens de gemeente dé ‘nieuwe uitgaansplek voor muziek, dans, evenementen en ontmoetingen’ worden. In het gebouw worden onder meer het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium ondergebracht. Het moet een belangrijke troef worden van Den Haag in de race om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden. Het kost 181 miljoen euro. Bovendien werd onlangs bekend dat de gemeente ook jaarlijks nog eens negen ton moet bijdragen aan de exploitatie van het gebouw.

Van Beek erkent dat het Spuiplein niet erg mooi is. ‘Maar dít is niet de goede oplossing.’ Hij is er voorstander van om de bestaande zalen op te knappen.

Onbegrip en woede

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij is ook tevreden met de massale afwijzing van het cultuurpaleis. ‘Het gaat als een speer, maar dat verbaast me ook niet. Ik hoor van alle kanten onbegrip en woede over dit plan.’

Wijsmuller is in de gemeenteraad een van de felle tegenstanders van het plan. Hij vindt het onverteerbaar dat het huidige college van burgemeester en wethouders fors bezuinigt op kunst en cultuur en tegelijk wel een nieuw groot gebouw wil neerzetten.

Hij denkt dat het gebouw veel duurder wordt dan nu gedacht. Mede daarom gaat Wijsmuller er nu vanuit dat er uiteindelijk geen politiek draagvlak voor het plan zal komen.

Bron: West Online

Reacties

Toen ik de folder in de bibliotheek zag,dacht ik dat het een grap was. Een dergelijk gebouw kun je in Las Vegas neerzetten ,maar niet in Den Haag.
Peter Carstens oud medewerker van Mourik architecten

Reageer op dit artikel